Dolar kuru alev alev! Uzman isimler uyardı! Yatırımcılar böyle zarar edecek

Dolar kuru alev alev! Uzman isimler uyardı! Yatırımcılar böyle zarar edecek
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, politika faizinin düşmesiyle kur korumalı mevduatın (KKM) getirisinin azaldığını dile getirirken, Ziraat Bankası eski Genel Müdürü Şenol Babuşçu ise, kur farkı alamayacaklarını belirtti.

DOLAR KURU ALEV ALEV! YATIRIMCILAR BÖYLE ZARAR EDECEK

2021 yılına 7-8 TL bandında başlayan dolar kuru 20 Aralık''ta tarihi zirveye çıkarak 18,3674 liraya yükselmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın açıkladığı kur Korumalı mevduat (KKM) sistemiyle 12 TL bandına geri çekilmişti. Aradan geçen 9 ayda yeniden 18 TL seviyesine çıkan dolar kuru 20 Aralık''taki seviyesini de aştı. Hazine tarafından yılın ilk 9 ayında KKM hesapları için dolardaki yükseliş sebebiyle ödenen kur farkı 85 milyar TL''yi aştı. Ancak son bir ayda Dolar/TL''deki yatay seyir sebebiyle Türk lirasındaki değer kaybının sınırlı kalması, Hazine''nin KKM''ye bu ay kur farkı ödememesini sağlayabilir.

"GETİRİSİ AZALIYOR"

Yaşanan gelişmeleri ''KKM’de kur farkı ödemesi bitti bitecek!'' başlıklı yazısında yorumlayan Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, "Bir yandan bu hesaplara verilen faiz düşüyor. KKM faizi politika faizine endeksli olduğu ve politika faizi de giderek aşağı çekildiği için bu hesapların getirisi azalıyor" dedi.

"EN DÜŞÜK DÜZEYE İNECEK"

"KKM hesabı sahipleri şimdiye kadar alıştıkları kur farkına veda etmek durumunda kalabilir" diyen Aktaş, "KKM’de vade ağırlıkla üç ay. Temmuz ayında açılan ya da yenilenen hesapların vadesi bu ay doldu veya bu hafta içinde dolacak. Temmuz ayında politika faizi yüzde 14, buna göre, KKM’nin tavan faizi yüzde 17, üç aya denk gelen faiz de yüzde 4,25 düzeyinde. Dolar, temmuz ayı ortalamasına göre bu ay şimdiye kadar yüzde 6,73 arttı. Temmuzda açılan ya da yenilenen hesaplar için bu ay yüzde 6,73 oranında ödeme yapılacak. Buna göre üç ay için ödenecek kur farkı (6,73-4,25) 2,48 puanla şimdiye kadarki en düşük düzeye inecek" ifadelerini kullandı.

"KUR FARKI ALAMAYACAKLAR"

Konuya ilişkin Ziraat Bankası eski Genel Müdürü Şenol Babuşçu ise, "25 Temmuz 2022 tarihinden itibaren KKMH''lar 17,84 TL ve üzerindeki dolar kurundan açıldığı için dolar kuru 25 Ekim 2022 tarihinden itibaren 18,60 TL üzerine çıkmadığı taktirde kur farkı alamayacaklar. Sadece yıllık yüzde 17 faiz üzerinden üç aylık yüzde 4,25 faiz getirisi elde edecekler" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar