Diyanet'ten tepki çeken proje: Sınıflarda uygulamalı şeytan taşlama dersi!

Diyanet'ten tepki çeken proje: Sınıflarda uygulamalı şeytan taşlama dersi!
Diyanet'in ÇEDES projesi kapsamında Bitlis'teki bir okulda, 7. sınıf öğrencilerine Kâbe maketi etrafında tavaf dersi ve sınıf duvarına karşı şeytan taşlama dersi verildiği anlara dair görüntüler, kamuoyunda tartışmalara yol açtı.

Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre; Uzun süredir eğitim camiasında tartışmalara neden olan ÇEDES projesinin ardından Diyanet'in Bitlis'teki bir ortaokulda gerçekleştirdiği yeni uygulama tepki çekti. Nurs Ortaokulu'nda, 7. sınıf öğrencilerine "hac ibadetini öğretmek" amacıyla sınıfa Kâbe'yi temsilen bir maket konuldu ve öğrencilere şeytan taşlama provası yaptırıldı. Bu uygulama, eğitimde din görevlilerinin okullarda faaliyet göstermesine ilişkin tartışmaları daha da derinleştirdi.

ÇEDES kapsamında eleştirilen uygulamalar sadece bununla sınırlı kalmadı. Türkiye'nin farklı bölgelerinde öğrencilerin camiye götürülmesi de devam ediyor. Sivas Şarkışla'da bulunan Çağdaş Yaşam Kenan Tunakan Anaokulu'nda beş yaş grubu öğrenciler cami ziyareti gerçekleştirdi. İstanbul Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise "Hep birlikte huzura" başlığı altında öğrencileri sabah namazına çağırdı.

52.png

ÇEDES PROJESİ NEDİR ?

ÇEDES, "Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum" projesinin kısaltmasıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan bir protokolle hayata geçirilen bu proje, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında öğrenim gören öğrencilerin çevre ve değerlere duyarlı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Proje kapsamında öğrencilere çevre bilinci, milli ve manevi değerler, ahlaki ve insani değerler, bilimsel ve teknolojik gelişmeler gibi konularda eğitimler verilmektedir. Ayrıca, öğrencilerin sosyal sorumluluk projelerine katılmaları ve gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaları teşvik edilmektedir.

ÇEDES projesi, 2023-2024 eğitim öğretim yılında 100 ortaokul ve imam hatip ortaokulunda uygulanmaya başlamıştır. Projenin, 2025-2026 eğitim öğretim yılında tüm ortaokul ve imam hatip ortaokullarında uygulanmaya başlaması planlanmaktadır.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar