Depremde evi zarar görenlere ev verilecek mi? DASK ne kadar ödeyecek? İşte ilk açıklama

Depremde evi zarar görenlere ev verilecek mi? DASK ne kadar ödeyecek? İşte ilk açıklama
Tüm Türkiye'yi yasa boğan 7.5 ve 7.8 şiddetindeki depremlerden sonra sayıları milyonları aşan vatandaş evsiz kalırken, bu kış ortamında çadır kentlere sığınmış durumda. İşte herkesin merak ettiği 'Evi yıkılanlara yeni ev verilecek mi?', 'DASK ne kadar ödeme yapacak?' sorularının yanıtı...

Türkiye, 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkez olmak üzere 10 ilde yıkıcı etki gösteren deprem ile sarsıldı.

8 Şubat itibariyle depremde hayatını kaybeden vatandaş sayısı 8 bini aşarken, yaklaşık 6 bin binanın da yıkıldığı bilgisi paylaşıldı.

Deprem bölgelerinde oturanlar ve yakını olanlar ''bundan sonra ne olacak?'' sorusunu sorarken, depremde evi zarar gören vatandaşlara yapılacak yardım da merak ediliyor.

DEPREMDE EVİNİ KAYBEDEN VATANDAŞLAR NE YAPACAK?

Depremin en kötü yanı vatandaşların binlerce sevdiğini kaybetmesi olurken maddi hasarın boyutu da oldukça yüksek. Özellikle Hatay, Antakya, Gaziantep ve Kahramanmaraş''ta ayakta kalan ev sayısı yok denecek kadar az olurken vatandaşların bir çoğunun maddi kayıpları da oluştu.

Deprem sonrası vatandaşlar hem psikolojik hem de maddi olarak deprem etkisini nasıl atlatacağını düşünmeye devam ederken maddi hasarın bundan sonraki süreçte nasıl karşılanacağı merak ediliyor. Peki depremde evini, işlini kaybeden vatandaşlar ne yapacak, bundan sonraki süreç nasıl ilerleyecek?

EVİNİ KAYBEDENLERE YENİ EV VERİLECEK Mİ?

‘Zorunlu Deprem Sigortası’ (ZDS) olarak bilinen deprem karşısındaki en güçlü finansal destek araştırmaları yapılmaya devam ederken Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) çalışmalarına devam ediyor. Depremde açıklanan verilerek göre toplamda 10 ilde 2 milyon 175 bin bina zarar görürken depremzedeler için bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği merak ediliyor.

DASK İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Yapılan açıklamaya göre binası depremde zarar gören vatandaşlar ilk olarak DASK ihbar numarası üzerinden bildirme işlemi yapmalıdır. Alo DASK 125 Çağrı Merkezi’ni arayarak konuyla ilgili detaylı bilgi verilmektedir. İhbar dosyasını oluşturan DASK bunu SMS olarak bildirmektedir. Hasar belirlemesi yapıldıktan hemen sonra tazminat ödemesi gerçekleşmektedir.

EVİNİ KAYBEDENLERE ÖDENECEK TUTAR NE KADAR?

Bunun yanı sıra evi depremde hasar gören vatandaşlara yapılan azami teminat tutarı 2023 yılı ile birlikte 640 bin TL''dir. Enkaz kaldırma masrafları, kâr kaybı, iş durması, kira mahrumiyeti, her türlü taşınır mal, eşya, ölüm, kamuya ait binalar, köy yerleşim alanlarında yapılan binalar, iş yerleri, inşaatı henüz tamamlanmamış binalar, inşaat ruhsatı bulunmayan binalar, tapuya kayıtlı bulunmayan ve hazine arazileri üzerine inşa edilmiş binalar sigorta kapsamı dışında olarak görülmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar