Cinsel rıza yaşı 13'ten kaça çıkarıldı! Japonya'nın seks suçları yasasında dikkat çeken değişikler

Cinsel rıza yaşı 13'ten kaça çıkarıldı! Japonya'nın seks suçları yasasında dikkat çeken değişikler
Japonya'da bir dizi tecavüz suçu beraatlarından sonrası halk, sokaklara indi. Halkın öfkesi, cinsel rıza yaşının 13'ten yukarı çıkarılmasında etkili oldu. İşte Japonya'nın yeni seks suçları yasası...

ŞAHİN YILDIZ/GÜNBOYU

Adalet Bakanlığı tarafından Şubat ayında bir dizi tecavüz beraatına halkın öfkesine yanıt olarak önerilen yasa revizyonu, Japonya yasalarını uluslararası standartlarla uyumlu hale getirmeyi ve ülkeyi Birleşik Krallık ve Kanada gibi diğer Yediler Grubu ülkeleri ile aynı çizgiye getirmeyi amaçlıyor.

İşte yasanın temel hükümleri...

-Ceza Yasası reformunun bir parçası olarak, yeni yasa, rıza yaşını 16'ya yükseltiyor.

Mevzuat ayrıca, daha önce kanıtlanması zor olduğu düşünülen güç dengesizliği gibi mağdurun rıza gösterme yeteneğini etkileyen çeşitli faktörleri dikkate alarak, fiziksel zorlama veya şiddetin olmadığı durumlarda rıza dışı cinsel ilişkiyi suç saymaktadır.

-Şiddet kullanımı, sindirme, alkol, uyuşturucu veya ekonomik veya sosyal statü, bir eylemin rızaya dayalı olup olmadığının belirlenmesinde dikkate alınacak faktörler arasındadır. Mağdurun zihinsel veya fiziksel bir rahatsızlığı olduğu durumlar da rıza dışı kabul edilebilir.

-Bir kişinin cinsel anatomisinin gizlice fotoğraflanması veya filme alınması ve bu fotoğraf veya videoların üçüncü bir kişiye verilmesi eylemini cezalandırmak için yeni suçlar da belirlenecek, failler ya üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak ya da bedelini ödemesi gerekecek. en az ¥ 3 milyon (21.170 $) hasar.

Bu tür fotoğrafları veya videoları kimliği belirsiz çok sayıda kişiye dağıtanlar, beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak veya en fazla 5 milyon ¥ para cezasına çarptırılacak.

Şu anda, ihtiyatlı bir şekilde istismar amaçlı fotoğraflar çekmek, ülke genelinde değişiklik gösteren valilik yasalarına göre yargılanıyor. Tokyo'da, bu tür röntgenciler bir yıldan az hapis cezasına veya 1 milyon Yen'den fazla olmayan para cezasına tabidir.

-Ulusal Polis Teşkilatı'na göre, 2022'de gizlice çekilen röntgenci fotoğraf vakalarının sayısı 5.737 idi ve bu, 2010'daki rakamın üç katından fazla. Artış, akıllı telefonların yaygınlaşmasına bağlanabilir, ancak yine de vakalar her yıl 5.019 artarak arttı. 2021'de bildirilen vakalar.

-Bir havacılık sendikası tarafından Mart ayında yayınlanan bir ankette, 10 uçuş görevlisinden 7'sinin fotoğraflarının gizlice çekildiğini bildirdiği de ortaya çıktı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar