"Cezaya dayalı değil ödüle dayalı bir sistem kurulmalı

"Cezaya dayalı değil ödüle dayalı bir sistem kurulmalı
Türk Tabipler Birliği'ne bağlı Tokat Tabip Odası, Tokat Aile Hekimleri Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasına bağlı Doktor ve çalışanlar hükümetin sağlık sistemindeki aksaklıkları dile getirmek için bir günlük iş bırakma eylemi yaptılar.

GÜNBOYU SAVAŞ KALKAN / TOKAT

Dr. Fatih Sercan Dere ; “Sağlık sistemimizi sıkıntılı günler beklediği  için Genç hekimler başta olmak üzere, sağlık emekçileri çareyi ülkeyi terk etmekte arıyor” dedi.

Tokat Devlet Hastanesi önünde yapılan iş bırakma eyleminde açıklama yapan Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Fatih Sercan Dere; “Bu gün gelinen son noktada hekimlerimiz ve tüm sağlık emekçileri; Başta çalışma şartlarımızın ağırlığı, giderek artan  sözlü ve fiziksel şiddet, özlük haklarımızın aşındırılması, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın itibarının kasıtlı ve bilinçsizce uygulamalarla zedelenmesi, yapılan yerli- yersiz şikayetlerle ve açılan davalarla yıpratılmamız ve son dönemde asla ödeyemeyeceğimiz tazminat davaları ile karşı karşıya kalmamız, tüm bunlara rağmen her geçen gün eriyen maaşlarımız; tüm yaşantımızdan feragat ederek yapmaya çalıştığımız mesleğimiz zor günlerini yaşamakta. İnsanüstü çalışmaya alıştık ancak mesleğimiz adına iyi bir gelişme olacağına dair umudumuzu kaybettik. Tükeniyoruz ve Sağlık sistemimizi sıkıntılı günler beklediği  için bugün buradayız.

Genç hekimler başta olmak üzere, sağlık emekçileri çareyi ülkeyi terk etmekte arıyor. Şiddet, eksik istihdam, uzun nöbetler ve ağır iş yükü ile karşı karşıyayız. Son pandemi döneminde yüzbinlercemiz enfekte oldu, yüzlercemiz yaşamını yitirdi. Bu durum yetmezmiş gibi yoksulluk sınırının altında maaşlara karşı karşıyayız.

"MESLEK ONURUNA YARAŞIR ÜCRETLER TALEP EDİYORUZ"

Mevcut sağlık sistemi toplum sağlığı için artık önemli bir risk halini almıştır. Yetersiz istihdam, yetersiz ve eksik ekipman, 5 dakikaya inen muayene süreleri, uzayan hasta kuyrukları, alınamayan randevular, yürütülmesi imkansız içinden çıkılamayan bir durum ortaya çıkarmıştır.

Tokat Tabip Odası olarak biz; Hekimlerimiz ve tüm sağlık çalışanlarımızın insanca yaşayabileceği, emeğimizin karşılığı ve emekli olduğumuz da kimseye muhtaç olmayacağımız maaş talep ediyoruz. Meslek barışını bozan, ücretlerin performans sistemine mahkum edilmesini kabul etmiyoruz. Emeğimizin karşılığı, meslek onuruna yaraşır, sabit ücretler talep ediyoruz. Yıllardır ülkemizde en acı şekilde yaşadığımız ''Sağlıkta Şiddetin'' önüne geçecek gerçekçi yasal düzenlemeleri bir an önce ivedilikle istiyoruz. 

Hekimleri malpraktis ve devasa tazminatlar korkusundan kurtaracak yasal düzenlemelerin yapılmasını, işlevsel bir sigorta sisteminin ivedilikle hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Aile hekimlerimiz ve aile sağlığı çalışanlarımız her geçen gün artan iş yükü ve artan işletme maliyetleri karşısında zorlanmaktadır. İvedilikle birinci basamak sistemi yeniden düzenlenmeli, iş yükü hafifletilmeli, işletme maliyetlerine destek verilmelidir. Özellikle son dönemde birinci basamakta derin yara açan, meslek güvencesini ortadan kaldıran Ödeme sözleme yönetmeliği geri çekilmelidir. Cezaya dayalı değil ödüle dayalı bir sistem kurulmalıdır.

"İNSANIMIZA HİZMET ETMEKTE KARARLIYIZ"

On gün önce ''doktor maaşlarına zam'' adı altında yapılan açıklamalardan itibaren, gerek hekimlerin özlük haklarında yapılacak olan yapay iyileştirmenin sunum şekli ve toplumda oluşturulan yanlış algı, gerekse bu yanlış algının sonucu toplumda ve bazı sendikalarda oluşan maksadını aşan ve abartılı tepkiler sonucunda yasa teklifinin geriye çekilmesi meslektaşlarımızda büyük bir kırgınlığa neden olmuştur. Tokat Tabip Odası olarak hekimlerin haklarını savunmakta çekimser kalmayacağımızı buradan bildiriyoruz. Genç hekimlerin umudunu kaybetmesi bizleri derinden üzmektedir. Bizler çareyi farklı ülkelerde aramıyoruz. Ülkemizde ve insanımıza hizmet etmekte kararlıyız” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar