Bir Türk vatandaşı resmen uzaya gidecek! İşte detaylar

Bir Türk vatandaşı resmen uzaya gidecek! İşte detaylar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından canlı yayında Türkiye ve dünya gündemine ilişkin önemli açıklamalarda ve değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan ayrıca bir Türk vatandaşının, Cumhuriyetin 100. yılında Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderileceğini duyurdu.

BİR TÜRK VATANDAŞI RESMEN UZAYA GİDECEK! İŞTE DETAYLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
 
"Ay''a ulaşmaktan, uzay ekosistemi oluşturmaya varan geniş bir yelpazedeki geniş başlıklarımız da adım adım ilerliyoruz. Artık dünyada siyasi bağımsızlığın teknolojik bağımsızlıktan geçtiğini biliyoruz. Bunu tesis etmek için bu alanda farkındalık için çalışıyoruz. Teknolojilerin her alanında proaktif bir Türkiye inşa ediyoruz. Türkiye için uzay yarışında yer almak bir mecburiyettir. Milli Uzay Programı çerçevesinde bir Türk vatandaşının uzaya gönderilme sürecini resmen başlatıyoruz.
 
45 yaşından genç, şartları karşılayan tüm Türkiye vatandaşları bu iş için başvurabilirler. Başvurular içinden seçilecek 2 aday uzaya çıkış süreci için gerekli tüm eğitimleri alacak. Bu iki adaydan biri 2023''te Uluslararası Uzay İstasyonu''na gidecek. "
 

İŞTE ARANAN ÖZELLİKLER

Türk uzay yolcusunda aranacak kriterler ise 45 yaşından küçük olmak, Mühendislik, Fen Bilimleri, Temel Bilimler, Fen Bilimleri ve Temel Bilimler alanındaki Eğitim ve Tıp Fakültelerinden birini bitirmek olacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevinin detaylarını paylaştı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi başlıyor. Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu projesi start aldı.

 Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı olan 2023’te uzayda bir Türk olacak. Türk uzay yolcusu Uluslararası Uzay İstasyonu’na bilimsel araştırmalar için gönderilecek. Seçilecek 2 adaydan biri 10 gün süreyle istasyonda kalacak. Türk uzay yolcusu için 45 yaşından küçük, Mühendislik, Fen Bilimleri, Temel Bilimler, Fen Bilimleri ve Temel Bilimler alanındaki Eğitim ve Tıp Fakültelerinden lisans derecesine sahip ve çok iyi derecede İngilizce bilenler başvuru yapabilecek. 

Adayların 149.5-190.5 santimetre boya ve 43-110 kilogramağırlığa sahip olması gerekecek. Her iki gözde de doğal olarak veya gözlük, kontakt lens ile düzeltme sonrası yüzde 100 (Snellen20/20) görme keskinliği aranacak adaylara yapılacak muayenelerde tansiyon problemi olup olmadığına bakılacak.

Başvurular, uzaya.gov.tr adresi üzerinden 23 Haziran 2022 saat 20.23’e kadar alınacak. İlk başvuru aşamasını geçen adaylardan ek bilgi, belge, doğrulama gibi talepler istenilecek. Adaylar, test, tetkik ve muayeneden geçirilecek, İngilizce dil yetenekleri için mülakata alınacak. Tüm bu süreçlerin sonunda aday sayısı 2’ye düşürülecek. Bu iki adaydan biri Uluslararası Uzay İstasyonu’na çıkacak ilk Türk olacak” denildi.

TÜRKİYE UZAY AJANSI''NDAN PAYLAŞIM
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın açıklamalarının hemen sonrasında Türkiye Uzay Ajansı, başvuruların yapılacağı adresi paylaştı. Türkiye Uzay Ajansı sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
 
"Türkiye''nin insanlı ilk uzay görevi için hazır mısın? Cumhuriyetimizin 100. yılında, bir Türk vatandaşı Uluslararası Uzay İstasyonu''na gidiyor. Evet, bu görev senin."
 
BAŞVURULAR ''UZAYA.GOV.TR'' ADRESİ ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK
 
Milli Uzay Programı çerçevesinde gerçekleştirilmesi planlanan bir Türk vatandaşının uzaya gönderilmesine ilişkin çalışmada vatandaşlar, https://uzaya.gov.tr/ adresi üzerinden başvuru yapabilecekler.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar