Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Baz değil, kaz etkisidir o..

AKP iktidarı 20 yıldır resmen talan ve perişan ettiği Türkiye''nin çırpınışını izlerken hiç vicdanı sızlamıyor.. Hatta öyle ki, 20 yıldır bu ülkeyi AKP değil, CHP nin yönettiğine inandırdılar..

Baz etkisinden faiz düşecekmiş.. Yahu petrol fiyatları yine çıkışa geçmişken, dolar yukarı şekilde ivme pozisyonundayken, hangi baz hangi etkisi..

Her seçim zamanında AKP''nin yanında olan küresel şans bu defa yanlarında değil..

Enflasyonist bir dünya, endişeli bekleyiş, ekonomik açıdan kaygan zemin ve en kötüsü sıcak savaş beklentisi..

Bu kadar olumsuzluğun arkasından bir de Amerikan Merkez Bankası FED in sıkılaştırıcı para politikası eklenince , tam anlamıyla yangının ortasında kaldık ülke olarak..

Böyle bir dönemde bizi tarım ve hayvancılık gibi iki önemli kalemde ithalat bağımlısı yapan AKP ye ayrıca yazıklar olsun diyorum..

Arkadaş dış ticaret açığı 100 milyar dolara dayanmış.. Türkiye Merkez Bankası başkanının "bizim için kur, enflasyon değil, cari açık önemli, yeni sistemde cari fazla vereceğiz" sözleri dün itibarı ile yerle bir oldu..

Peki bu gidişatın sonu nerede biter diye soruyoruz birbirimize.. Kurların üzerinde oluşturmak istedikleri baskının neticesinde kur korumalı mevduat diye bir bomba aldık kucağımıza.. 1,4 trilyon lirayı bulan bir bomba..

Dolar biraz düşse, işte fırsat bu fırsat diyerek dolara saldıracaklar, arttığında kur farkından dolayı batacaksın.. Arkadaş bu kadar öngörüsüz bir planlama yapılır mı.. Tabela da bu kadar mı önemli sizin için dolar.. Zaten piyasa doları 30-35 ten fiyatlıyor..Tekstil, otomotiv, konut bunların hepsi dolar kurunu 35 ten fiyatlarken sen istersen tabelada 5 olarak yaz..

Verdiğimiz dış ticaret açığı ve cari açık neticesinde yükümüz daha da ağır bir hale geldi.. Yılbaşından sonra  yeni bütçeninde verdiği rahatlıkla, piyasaları krediye boğacaklar.. Borçlandırıp mecbur etmeye çalışacaklar.. Emekliye asgari ücretliye zam yapacaklar..

Ama yine unuttukları bir şey var, bu maaş zamlarından maliyet, kredi genişlemesi sonucu da enflasyon ve cari açıkta patlama olacak.. Yahu arkadaş, alın bir iktisada giriş kitabı, önsözünü bile okusanız bir iki yanlış eksik yaparsınız..

Ne zaman ekonomik anlamda köşeye sıkışsalar, din Allah kitap diye fetvaya başlıyorlar..

Ve hala bu iktidara inanan hala arkasından giden bir kesim var.. 2 ay sonra doğalgaz faturası geçen sene gelenin bile 2 katına çıkınca, peynirin kalıbı 200 ekmek 10 lira olunca ben göreceğim AKP partizanlarını..

Mevcut yapıya bakıyorsun, doları tutmak için argüman veya bir ürünün yok.. Dostlardan gelen para ile güya Merkez Bankanı güçlendiriyorsun.. Eksi 60 milyar dolarlık Merkez Bankası Net Rezerv ile hala hava atmaya çalışıyorsun..

Deniz bitti dostlar deniz bitti.. 5 milyon kişi AKP nin seçim yatırımı için TOKİ ye başvuru yaparak bir umut ev sahibi olma hayali kurdular gene..

2,5 Milyar lira para verdiler asrın sosyal konut projesi için..

Onun içinde bu ülkede enflasyon düşer.. Ama baz etkisinden ziyade kaz etkisiyle..

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları