Bakan Özhaseki duyurdu: Deprem bölgesine verilecek hibe tutarı belli oldu!

Bakan Özhaseki duyurdu: Deprem bölgesine verilecek hibe tutarı belli oldu!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde Yerinde Dönüşüm Kampanyası'nda hibe ve kredi miktarının konutlar için 750 bin TL'ye, iş yerleri için 400 bin TL'ye çıkarıldığını açıkladı.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili de beraberinde etkileyen depremlerde, yapıları orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen gerçek veya tüzel kişi maliklere hibe ve yapım kredisi desteği verileceği söylenmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda deprem bölgelerine verilecek hibe desteğinin artırıldığını duyurdu.

Özhaseki, paylaşımında, "Yerinde Dönüşüm kampanyamızda hibe ve kredi miktarlarını artırdık. Konutlar için 750 bin lira kredi, ahırlı köy evleri için 750 bin lira hibe, 1 milyon lira kredi, iş yerleri için 400 bin lira hibe, 400 bin lira kredi vereceğiz. Deprem bölgesinde ev ve iş yerlerini yerinde dönüştürmek isteyen vatandaşlarımıza hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında, depremzedelere verilecek hibe yardımına dair bilgiler verilmişti.

İKİ YIL ÖDEMESİZ, ON YIL VADELİ VE FAİZSİZ KREDİ

Krediler, iki yıl ödemesiz olmak üzere toplam azami on yıl vadeli ve faizsiz olarak kullandırılacak. Hak sahipleri en fazla üç bağımsız bölüm için kredi kullanabilecek.

KREDİ VERİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR

Kredi verilirken hak sahiplerinin gelir ve kredi puanı durumlarına bakılmayacak. Kredi başvuruları, hak sahiplerince yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nca belirlenecek bilgi ve belgelere istinaden e-Devlet üzerinden yapılabileceği gibi doğrudan il müdürlüklerine de yapılabilecek.

Başvurular, il müdürlüklerince hak sahipliği şartları ve talep edilen kredi miktarı bakımından incelenecek, başvurusu uygun görülen hak sahipleriyle kredi sözleşmesi ve ödeme planı imzalanacak.

Kredi geri ödemeleri bakanlığın takibinde olacak. Kredinin durdurulması veya iptal edilmesi durumunda, kullandırılmış kredilerin ödenmeyen kısımları genel hükümlere göre takip ve tahsil edilecek.

HİBE VERİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR

Bir hak sahibine sadece bir konut ve bir işyeri için hibe verilebilecek. Hibe yardımı bakanlık tarafından; nakdi olarak konut için 750 bin TL, işyeri için 400 bin TL olarak veya yapılacak inşaatın büyüklüğü, niteliği gibi hususlar gözetilerek ayni olarak inşaat malzemesi verilmek suretiyle yapılacak.

İnşaat yapımı için verilecek nakdi ve aynî hibe haricinde, yapı denetimi, jeolojik etüt raporu ve/veya harita hazırlanması ile yapıma yönelik benzeri işler için hak sahiplerine bağımsız bölüm başına 40 bin TL nakit hibe verilecek.

Hibe başvuruları hak sahiplerince yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde bakanlık tarafından belirlenecek bilgi ve belgelere istinaden e-devlet üzerinden yapılabileceği gibi doğrudan il müdürlüklerine de yapılabilecek. Başvurular, il müdürlüklerince hak sahipliği şartları ve talep edilen hibe türü ve miktarı bakımından incelenir ve uygun görülen başvurular onaylanacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar