AKP’nin seçim ve ekonomi hedefi ile ilgili bomba çıkış: İktidarın ekonomiyi toparlayıp seçime götürecek planını deşifre etti

AKP’nin seçim ve ekonomi hedefi ile ilgili bomba çıkış: İktidarın ekonomiyi toparlayıp seçime götürecek planını deşifre etti
Merkez Bankası'nın kredi büyümesine ve ticari kredilerde uygulanan faiz oranlarına yönelik düzenlemesi hakkında, İktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman önemli açıklamalarda bulundu.

İKTİDARIN EKONOMİYİ TOPARLAYIP SEÇİME GÖTÜRECEK PLANINI DEŞİFRE ETTİ!

Ekonomi kulislerinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''nın (TCMB) kredi büyümesine ve ticari kredilerde uygulanan faiz oranlarına yönelik düzenlemesine ilişkin bir sürü senaryo ve ihtimal konuşuluyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman, “Politika faizi ile kredi faizleri arasındaki bağlantı koptu. Bu kararla politika faizi ile kredi faizlerini uyumlulaştırmayı, kopan bağı yeniden kurmayı amaçlıyorlar. Bu kararı ''Kredi faizlerini düşüreceğiz ve kredileri genişleterek büyümeye teşvik vereceğiz. Seçim yılı da büyüme seçmenin gözünde olumlu algılanacak ve seçimi rahat kazanacağız'' diye yorumluyorum” dedi. İktidarın, seçimlere büyüyen bir ekonomiyle girmeyi hedeflediğini vurgulayan Konukman, “Bu karar etkili olmaz” diye konuştu.

Gazete Durum’dan Deniz Dalgıç’ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Aziz Konukman, şunları aktardı:

Merkez Bankası, faiz indiriminin ardından kredi büyümesine ve ticari kredilerde uygulanan faiz oranlarına yönelik düzenleme yaptı. Bu karar neye işaret eder?

“Kredi büyüme hızına zaten sınırlama getirildi. Hatırlayalım, yüksek faiz olmasına rağmen çoğu banka kredi vermeyerek, “Sen döviz sınırlamalarına tabi olacaksın” diyordu. “Döviz hesabından şu kadar olmazsa bu krediyi alamazsın” diyordu. Şimdi onu yeniden açması, kredi genişlemesi yapması lazım.

Politika faizi ile kredi faizleri arasındaki bağlantı koptu. Politika faizi, politika faizi olmaktan çıkmıştı. Politika faizi ne demek? Hazine''nin bankalara verdiği faiz oranının dışındaki faizleri etkileme. Politika faizini düşürdüğü zaman öbür faizleri de aşağı çekmeli ama bugüne kadar tam tersi oldu. Bu faizler aldı başını gitti. Hazine, piyasalardan borçlandı. Devlet iç borçlanma senetleri de aynı. Hepsi politika faizinin çok çok üzerine çıktı. Hatta kredi faizleri yüzde 50''lere dayandı. Burada kredi faizleri yükseldi ama krediyi bulmak da kolay olmadı.”

Neden kredi faiz oranını düşürdü?

“Dövize yönelme yüzünden. Firmalar, “Aldıkları krediyi dövize yatırıyor” suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Merkez Bankası Başkanı, kanıt sunmadı ama böyle iddialar vardı.”

Bu düzenleme ile ne amaçlanıyor?

“Bu kararla politika faizi ile kredi faizlerini uyumlulaştırmayı, kopan bağı yeniden kurmayı amaçlıyorlar. Ben bu kararı “Kredi faizlerini düşüreceğiz ve kredileri genişleterek büyümeye teşvik vereceğiz. Seçim yılı da büyüme seçmenin gözünde olumlu algılanacak ve seçimi rahat kazanacağız” diye yorumluyorum. Bir yandan da döviz hesaplarıyla kontrollü bir kredi büyümesine devam ediyorlar.”

Sizce bu karar etkili olacak mı?

“Bu karar etkili olmaz. Politika faizi etkisini yitirdi. Bu politika, “Burada ekonomik canlanmayı yaparız. Büyümeyle de toplumu oyalarız” şeklinde... Bu arada da kredilerin başını alıp gitmesini engellemesi için krediye erişimi zorlaştırıyor. Bir yandan faizi düşürüyor ama kredilerde yoğunlaşma nedeniyle dövize geçmeye engellemeye çalışıyorlar. Beklenti, ekonomik büyümenin finansmanını kolaylaştırmak. Amaç yeni seçimlere büyüyen bir ekonomiyle girmek. İhtiyatı da elden bırakmıyorlar.”

Nedir o ihtiyat?

“Faizler düşünce kredilere artış olacak ama bu sefer dövize yönelmesin diye tedbirleri sürdürüyorlar. Krediye erişimin zor olmasını sürdürüyorlar. Tek fark faizi düşürmek. Faizleri düşürerek bir yandan gaza basıyor, diğer yandan fren mekanizmaları var.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar