Atilla Yeşiloda'dan dolar kurunda şok uyarısı! En geç 15 gün içinde...

Atilla Yeşiloda'dan dolar kurunda şok uyarısı! En geç 15 gün içinde...
Dünyaca ünlü üniversitelerde ekonomi üzerine verdiği derslerle tanınan Atilla Yeşikoda, Aralık 2021'de yaşananlara benzer bir 'kur şoku' yaşanacağını iddia ederek "En geç Mart ayında gerçekleşecek" uyarısında bulundu.

Türkiye''de birkaç aydır doların yatay bir hareketlilik sergilemesi nedeniyle, yatırımcılar paralarını Kur Korumalı Mevduat''ta tutmanın cazip bir yanı olmadığını düşünmeye başlamıştı. KKM''den çıkışları engellemek için son olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası''nın (TCMB) verdiği karar ile bankaların KKM hesaplarına ödeyeceği %12''lik üst faiz sınırı kaldırılmıştı. 

Yapılan baskılama yöntemlerinin uzun vadede işe yaramayacağını düşünen pek çok ekonomist, 2021 yılında yaşanan kur krizine benzer bir krizin Türkiye''nin kapısında olduğunu açıklıyor. Bu doğrultuda Youtube hesabından açıklamalar yapan Atilla Yeşiloda, en geç mart ayında 20 Aralık 2021 benzeri bir kur şoku beklediğini ısrarla vurguluyor.

Onedio''nun yaptığı habere göre 2023 yılında dolar kuru üzerine açıklama yapan pek çok ekonomist kur tahmini yapmaktan kaçındı. Yine de bazı isimler yıl sonu beklentilerini şu şekilde paylaştı:

2023 YILINDA DOLAR KURU ORTALAMASI 24 TL OLACAK

Kur tahmini sorularına nadir yanıt veren isimlerden biri olan ekonomist Murat Sağman, 2023 yılı ortalaması için 24 TL''yi işaret etti. Reel sektöre de danışmanlık veren Virtus Global Consulting Yönetici Ortağı Dr. İnanç Sözer ise, Onedio''ya yaptığı açıklamada, yıl ortalaması 21,3 TL yıl sonunda da 23 TL olur.

Dolar kuru tahminini neden 23 TL olarak açıkladığını anlatan İnanç Sözer, şu ifadeleri kullandı: 

Türkiye 2023’te kamu otoritesi tercihleri ve önceliği ile yılın ikinci yarısında geleceğe bir maliyet öteleyerek dolar/tl’nin sakin geçirmesini sağladı. Seçime kadar ihracatçıları korumak adına bu seyir ana hatlarıyla devam edecek olsa dahi, başta ihracatçıların artan maliyetlere karşı fiyatlarını yükseltemiyor olması kaynaklı, kamu otoritesinin bir miktar daha değersiz bir TL kuru (tıpkı düşük tuttuğu gibi) isteyebileceğini tahmin ediyorum. Seçim anketlerinin yanı sıra küresel zorluklar değer kayıplarının belirginleşmesine yol açabilir. Seçimden sonra da seçimin sonuçlarına bağlı olarak derecesi değişmekle beraber, ötelenen maliyetlerin ortaya çıkmasıyla ciddi bir değer kaybı göreceğiz. 2023’te dolar/₺ tahminimiz yıl ortalaması için 21,3 olurken, yılsonunda 23 TL öngörüyoruz.. Zirve nokta ise likiditenin kaybolmasına bağlı olarak çok daha yüksek seviyeler olabilir. Zira makroekonomik dengeleri yeniden sürdürülebilir seviyeye taşıyana kadar, kusursuz dengesizlik olarak adlandırdığımız 2022 yılı koşulları en azından seçime kadar devam ediyor olacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar