Asgari ücret seçim öncesi ne kadar zamlanacak? Canlı yayında rakam verildi

Asgari ücret seçim öncesi ne kadar zamlanacak? Canlı yayında rakam verildi
14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerden önce en düşük emekli maaşlarına ve bayram ikramiyelerine zam yapan AKP iktidarının yeni hedefinin asgari ücreti artırmak olduğu iddia edildi. Sözcü TV canlı yayınında konuşan Doç. Dr. Oğuz Demir, Ankara kulislerinde konuşulan yeni asgari ücreti paylaştı.

Mustafa Balcı / Günboyu


Türkiye''de ekonomi yönetiminde izlenecek yol 14 Mayıs''ta sandıktan çıkacak karara göre şekillenecek.

Halihazırda ülkeyi yöneten AKP hükümeti, birçok seçim anketinde Millet İttifakı''nın gerisinde kalmasının ardından teyakkuza geçti. 22 Mart tarihinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından NTV-Star TV ortak yayınında yapılan açıklama ile, en düşük emekli maaşının 5500 liradan, 7500 liraya çıkarıldığı duyurulurken, bir gün sonra ise AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 2 milyon 250 bin EYT''linin de dahil olmasıyla birlikte sayıları 15 milyonu geçecek olan emeklilere bayramda 2000 TL ikramiye verileceğini açıklamıştı. 

Ankara''da dillendirilen iddialara göre ise AKP''nin seçim öncesi oy tercihini değiştirmek istediği vatandaşlar yalnızca emeklilerden ibaret değil. Çalışan nüfusun hemen hemen yarısının asgari ücret aldığı Türkiye''de, yeni yılda yapılan zamlarla birlikte belirlenen 8500 TL''lik asgari ücret de yılın ilk ayında eriyip değerini kaybetmiş durumda. 

"ASGARİ ÜCRET 10 BİN LİRANIN ÜZERİNE ÇIKARILACAK"

Et, süt, peynir, tavuk ve daha birçok ürüne günden güne zam yapılırken, maaşlara Temmuz ayında getirilmesi beklenen ara zammın seçimlerden önce yapılacağı ve bu şekilde seçmenin ikna edilmesinin amaçlandığı iddia edildi. Sözcü TV yayınında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Oğuz Demir, ülkede açlık sınırının 11 bin liraya geldiğini hatırlatarak, iktidarın 14 Mayıs öncesi asgari ücreti 10 bin liraya çekmeyi planladığını iddia etti. 

Bu konuda pek çok duyumdan haberdar olduğunu aktaran Demir, ülkede şu anda tam anlamıyla bir ''seçim ekonomisi'' uygulandığının ve yapısal hiçbir çözüm getirilmeyerek, 14 Mayıs''a kadar iktidar tarafından verilen doping zamları ile ''rıza üretimi'' amaçlandığına vurgu yaptı. 

TÜM MAAŞLARI ETKİLEMESİ BEKLENİYOR

Geçtiğim yıl Temmuz ayında ilk kez asgari ücrete ''ara zam'' yapılmış, maaşı asgari ücretten yüksek olmasına karşın pek çok özel sektör çalışanı da, belirlenen yeni skalaya göre aylıklarında artış elde etmişti. 

Dolar kurunda yaz aylarından beri yatay bir seyir izlenirken, son haftalarda yeniden yukarı yönlü kırılmalar yaşanması ve dolar/TL paritesinin 19 sınırını aşmasının ardından harekete geçen ekonomi yönetimi, piyasaya ''arka kapı'' müdahaleleri ile para pompalamaya devam ediyor. Yapılacak zamların 14 Mayıs''a kadar gidişatı bir nebze düzelteceğine dikkat çeken ekonomistler, köklü reformların uygulanmaması ve üretim ekonomisine geçilmemesi halinde asgari ücrette yaşanacak artışların hiçbir anlamı olmadığını belirterek, enflasyon beklentisinin 2023 sonu için de rekor üstüne rekor kırma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar