'Altın o rakamı geçerse rekor gelebilir'

'Altın o rakamı geçerse rekor gelebilir'
ABD'de enflasyon rakamlarının tahminlerin altında gelmesi FED'in şahin politikadan sapacağı beklentisi ons altın fiyatını 5 haftanın en yüksek seviyesine çıkardı.

'ALTIN O RAKAMI GEÇERSE REKOR GELEBİLİR'

Beklentiler enflasyon oranlarının yüzde 8.7 olacağı yönündeydi. Açıklanan veri sonrası altın fiyatlarında yükselişler meydana geldi. Ons altın temmuz başından bu yana ilk kez 1.800 doların üzerine çıktı. Ancak altında bir ralli için analistlere göre aşılması gereken seviyenin 1.842 dolar olması gerekiyor. Bazı analistler bu durum sonrasında ''''1900 dolar ufukta göründü'''' diyor. Bazı analistlere göre ise 2000 doların aşılmasının mümkün olduğu belirtiliyor. ABD''de yıllık enflasyon beklentilerin altında kalarak yüzde 8,5 olması piyasalarda hareketliliğe neden oldu.

Açıklanan verilerden sonra analistler küresel bazda volatilite oldukça artacağını ve ABD Merkez Bankası''nın (FED) faiz kararlarının çok kritik olduğunu söyledi. CME FedWatch''a göre 21 Eylül toplantısında 50 baz puan faiz artırımı olasılığı yüzde 61.5 olarak belirtildi. Bu oran hafta başında yüzde 32 seviyesindeydi. Kasım ayında ise faiz artışı 25 baz puan olarak fiyatlanmaya başladı.

İŞTE ALTIN FİYATLARINA DAİR UZMAN BEKLENTİLERİ...

Altının onsu FED’in daha az agresif davranacağına yönelik beklentilerle 1.807 doları test ederek, son 5 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Credit Suisse analistlerine göre, ralli için altının 1.792 doların üzerinde kalıcı olması gerektiğini ve 1.842 direncini aşması gerektiği belirtiliyor.

Capitalcom’da yer alan bir analize göre ons altın bir sonraki direncini 1828 dolar ve ardından 1875 dolar bölgelerinde yaşayacak. Analizde, bu dirençlerin kalıcı kırılması ile 1.900 dolar seviyesinin test edileceği belirtiliyor.

Jüpiter Altın ve Gümüş fonunun yöneticisi Ned Naylor-Leyland da, Fed’in mevcut şahin patikadan çıkması durumunda fiyatların 2.100 dolara kadar yükselmesinin mümkün olabileceğini söyledi.

Analistler, yılın geri kalında bu gelişmelerin gram altının 1.200 TL civarında olacağını öngörüyor. Bu analistler fiyatların 1.450 TL’ye kadar çıkacağını savunuyor.

Ons altın tarafından yaşanan hareketlilik gram altının da yükselmesini destekliyor. Ons altından destek alan gram altın dolar ile de güç kazanarak yukarı yönlü hareket edeceği tahmimleri gündeme geldi.

HSBC, Dolar/TL tahminini 2022 yılsonu için 17.5’ten 19.5’e, 2023 ikinci çeyrek sonu için de 18.2’den 21’e yükseltti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar