Altın ağaç, gelir kapısı oldu

Altın ağaç, gelir kapısı oldu
Altın damlayan sakız ağaçları İzmir’de yetiştirilmeye başladı. Kilosu 5 bin TL değerindeki sakız ağaçları Çeşme Yarımadası’nda kadınlar için istihdam sağlıyor.

İREM GÜL/GÜNBOYU

Altın damlayan ağaçlar, İzmir''in Çeşme yarımadasında yetiştirilmeye başlandı ve kadınlar için istihdam sağladı. Yıllardan beri Yunanistan’ın kontrolü altında olan ve Sakız Adası ile anılan sakız ağacı, 2014 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nca başlatılan "Sakız Eylem Planı" ile artık İzmir''in Çeşme yarımadasında yetiştirilmeye başlandı. Toplamda bin dekarlık alanda 100 bine yakın sakız ağacı toprakla buluşturuldu. "Damla Sakızının Toplumsal ve Ekonomik Yönden Güçlendirilmesi Projesi" ile bölgede yaşayan kadınların kurduğu Gülbahçe Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifine sakız ağaçlarının kullanım hakları verilerek elde ettikleri sakızları kullanarak damla sakızlı kurabiye, damla sakızlı macun gibi ürünler üretmeleri hem aile bütçelerine, hem de İzmir ve Ülke ekonomisine katkıda bulunmaları hedefleniyor”.

İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince projenin tanıtım toplantısında konuştu; sakız ağaçlarından üretilen sakızın gıda, kozmetik ve sağlık alanlarında kullanılan önemli bir hammadde olduğunu söyledi. Derince konuşmasında, "2012 ile 2022 yılları arasında Karaburun''un Balıklıova Mahallesi, Seferihisar''ın Doğanbey Mahallesi, Urla''nın Kadıovacık, Demircili, Özbek ve Kuşçular mahalleleri ile Çeşme''nin Altınkum, Ildır, Ovacık ve Çiftlikköy mahallelerinde toplamda bin 6 dekar alana 33 bin 700 adet aşısız sakız ile bin 389 dekar alana 27 bin 718 adet sakız ağacı dikilmiştir. 2023 yılında da 100 dekar alana 5 bin adet aşılı sakız dikimi yapılacaktır" dedi.
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar