Ali Tezel tarih verdi: Erken emeklilik geliyor

Ali Tezel tarih verdi: Erken emeklilik geliyor
SGK Uzmanı Ali Tezel, erken emeklilikte yaşa takılanlar için sürpriz gelişmeyi duyurdu. EYT sorununa ilişkin önemli bir tarih veren Tezel, emeklileri sevindirecek haberler verdi.

Milyonlarca emeklinin en temel sorunlarından biri olan EYT sorunu, gündemde önemini koruyor. 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan emeklilere yaş şartı aranmaksızın emekli olabilme imkanı, 3 Mart 2023 tarihinde hükümet tarafından sağlanmıştı.

Ancak bu düzenleme, 10 Eylül'den sonrası sigorta girişi olan emeklileri kapsamadı ve bu durum EYT sorununu gündeme getirdi. 2000 sonrası emekli olanlar ise erken emeklilik hakkı talep ediyor.

SGK Uzmanı Ali Tezel, bu soruna ilişkin önemli bir tarih belirterek açıklık getirdi. Tezel, "Yarından itibaren Bağkur'lu emeklilerde 7 bin 200 güne, EYT'lilerde ise yarından itibaren 5 bin güne düşüyor. Ancak yarının ne zaman olacağını bilemiyorum, kesin olan bir şey var ki o da 2028'den önce olmayacak" şeklinde konuştu.

Emeklilikte Yaşa Takılma (EYT), emekli olmak için gerekli prim gününü ve çalışma süresini doldurmuş ancak kanunda belirtilen yaşa ulaşmayı bekleyen kişileri ifade eder. Bu durumdaki kişiler, 1999 yılından önce sigortalı olarak çalışmaya başlamış ve gerekli prim günlerini tamamlamış olanlar olarak bilinir.

KADEMELİ EMEKLİLİK NEDİR?

Kademeli emeklilik konusundaki son durum, SSK ve Bağ-Kur’lu milyonlarca çalışan için önem arz ediyor. 2000-2008 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) girişi olan ve EYT düzenlemesini kaçıran bu kesimin gözü, kademeli emeklilikte.

Kademeli emeklilik konusunda Meclis'e gelecek bir torba yasaya ilişkin iddialar gündemde. Ancak bu konuda net bir bilgi olmadığı için son durum merak konusu.

EYT düzenlemesinden staj döneminde olan çalışanların yararlanamamış olması, bu alandaki talepleri artırdı. Ayrıca, 9 Eylül 1999 tarihinden öncesini kapsayan düzenlemeden birkaç gün veya ay farkla yararlanamayanlar da mağduriyetlerini dile getirdiler.

Kademeli emeklilik, belirli şartları sağlayan kişilerin kademeli olarak emekli olmalarını sağlayan bir sistemdir. Bu sistemde, emeklilik yaşı ve prim gün sayısı yerine, her iki şartın da kademeli olarak doldurulması esas alınır. Bu sayede emeklilik için belirlenen standartlar daha esnek hale getirilir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar