İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünü dünya nasıl gördü?

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünü dünya nasıl gördü?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ve heyetinin ölümü dünya basınında manşetlere taşındı. İsrail basını ise manşetlerde sevinç başlıkları attı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ve heyetinin bulunduğu helikopter düşmesinin ardından, Reisi'n ölümü dünya basınında gündeme oturdu. Ülkede 5 günlük milli yas edildi.

Reisi'n ölümü sonrası tüm ülkelerden taziye mesajı verilirken, İsrail basını ise bu habere sevinçle tepki verdi.

jhgj.webp

5 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ!

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki liderlerin ölümünün ardından ülkede beş günlük yas ilan edildi.

İran devlet haber ajansı IRNA, Cumhurbaşkanı Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer önemli liderlerin hayatını kaybetmesinin ardından, İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in beş günlük yas ilan ettiğini duyurdu.

İşte dünyanın İran'a kilitlendiği kazaya dair medyada verilen başlıklar...

ARABNEWS (S. ARABİSTAN)

arabistan-arab-new.png

CNN (ABD)

cnn-abd.png

EL CEZİRE ( KATAR)

katar-el-cezire.png

PALESTİNİAN CHRONİCLE (FİLİSTİN)

palestinian-chronicle-filitin.png

TRT NEWS (TÜRKİYE)

trt-world.png

TEHRAN TİMES (İRAN)

tehran-times-iran.png

GUARDİAN (İNGİLTERE)

the-guarden.png

Dünya gündemine oturan kazayı okuyucularına canlı blog ile bildiren Amerikan New York Times gazetesi, "Ölümler Artan Dış Gerginlik Sırasında Geliyor" başlığını tercih etti.

Reisi'nin ölümü üzerine BBC'nin şef muhabiri Lyse Doucet, bir yorum yazısı kaleme aldı. Yazısında, Reisi'nin İran'da gücün zirvesine yakın bir konumda bulunduğunu ve zirvenin en tepesine çıkmasının muhtemel olduğunu belirtti.

Doucet, Reisi'nin ani ölümüyle, sağlığı uzun süredir merak konusu olan 85 yaşındaki Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'in yerine kimin geçeceği konusundaki spekülasyonların alt üst olduğunu yazdı.

İngiliz The Guardian gazetesi, "Devlet Televizyonu, İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı'nın Öldüğünü Bildirdi" başlığı ile ani kazayı okuyucularına aktardı. Gazete, açtığı canlı blog ile "İran'da Yeni Dönemde Ne Bekleniyor?" sorusuna cevap aradı. İran anayasasının 131. maddesi gereği, bir cumhurbaşkanının görevde ölmesi durumunda, dini liderin onayıyla ilk başkan yardımcısının (Muhammed Mokhber) görevi devralacağını belirtti.

Uluslararası medyaya yansıyan haberlere göre, birinci başkan yardımcısı, parlamento başkanı ve yargı başkanından oluşan konseyin en fazla 50 gün içinde yeni bir cumhurbaşkanı için seçim düzenlemesi gerekiyor.

İngiliz Independent gazetesi de "İran Cumhurbaşkanı Reisi, Helikopterinin Dağlara Düşmesi Sonucu Hayatını Kaybetti" başlığı ile gelişmeleri canlı blog ile okuyucularına aktaran bir diğer yayın kuruluşu oldu.

664aea4ffd598038d7b2cc21.webp

İsrail gazetesi Maariv, "Tahran Celladının Sonu: Helikopter Kazasında Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Hayatını Kaybetti" başlığını attı.

Haaretz ise, "İran, Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı'nın Helikopter Kazasında Öldüğünü Doğruladı" başlığını tercih etti.

Yediot Ahronot gazetesinin internet sitesi, "İran Resmen Açıkladı: Helikopter Kazasında Ülkenin Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Hayatını Kaybetti" dedi.

The Jerusalem Post, "Helikopterin Dağa Düşmesi Sonucu İran Cumhurbaşkanı Hayatını Kaybetti" başlığını tercih etti.

Gazete, dünyanın gündemine oturan kazaya ilişkin yayınladığı bir diğer haberinde ise, "İran'ın Yeni Cumhurbaşkanı Vekili Muhammed Mokhber Kimdir?" diyerek görevi devralması beklenen isme dair bir inceleme yazısı yayınladı.

The Times of Israel gazetesi, "Reisi'nin Azerbaycan Sınırı Yakınındaki Helikopter Kazasında Öldüğü Doğrulandı" başlığı ile okuyucularına ulaştı.

İlgili Haberler