Ekonomist Alaattin Aktaş'tan dolar uyarısı: Dengeler çok farklı oluşur, bekliyoruz!

Ekonomist Alaattin Aktaş'tan dolar uyarısı: Dengeler çok farklı oluşur, bekliyoruz!
Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde, Kavcıoğlu'nun döviz stoklama açıklamalarına değindi. Aktaş, "Dış güçler bitti iç güç verelim" dedi.

ALAATTİN AKTAŞ: BEKLİYORUZ!

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu''nun İstanbul Sanayi Odası Meclis toplantısında "Ucuz kredilerle döviz alıyorsunuz, hepinizin listesi elimizde" sözleri üzerinden, güncel ekonomik duruma ilişkin bir yazı kaleme alan Ekonomist Alaattin Aktaş, çarpıcı yorumda bulundu.

Alaattin Aktaş, şunları söyledi:

“Zaman zaman TÜSİAD’a parmak sallanmasına alışkınız da bu sefer Türk iş aleminin en büyük çatı örgütlerinden birinin üyeleri hedef alındı. İstanbul Sanayi Odası. Merkez Bankası Başkanı öyle bir konuşma yaptı, İSO üyeleriyle öyle diyaloglar söz konusu oldu ki, herkes şaşkınlık ve ibretle izledi. Anlaşılan üretim için belli bir stokla çalışmak gerekliliği kavramı başka kavramlarla karıştırılıyordu. Öte yandan eğer gerçekçe bile döviz alımında kullanılan kredinin düşük faizli olması kimin suçuydu? TL’nin maliyeti ile dövizin getirisi arasında böylesine büyük bir makas oluşmasının sorumluluğu kimindi? Şirketlerin bankalarda milyarlarca dolar döviz hesabı var, bu yıllardır böyle. Kaldı ki birileri hala banka hesabında görünen bu dövizin nakit olarak orada durduğunu sanıyor. Aynı şekilde vatandaşın da bankalarda milyarlarca dolarlık hesabı bulunuyor. Üstelik bankalardaki tutar, görülebilen kısım. Kim bilir yastık altında daha ne kadar var. Hem de yastık altındaki nakit. İş insanlarının yurtdışında 500 milyar dolar dövizi olduğu tahmininde bulunanlar, vatandaşın yastık altındaki dövizi için de herhalde bir tahmin yaparlar. Sonra da pekâlâ “Bu dövizin yüzde 10’u bozdurulsa dengeler çok farklı oluşur” diyebilirler. Bekliyoruz.

‘DÖVİZİ SATSIN!’

55 milyarın detayını da bekliyoruz! Beklediğimiz başka bir açıklama daha var. Hani ucuz krediyle 55 milyar dolar alınmış ya ve bu dövizi kimlerin aldığına ilişkin liste Merkez Bankası’nın elindeymiş ya... Merkez Bankası ne diye bu listeyi açıklamıyor ki! TL kredi kullanıp döviz almak suç ise bunun gereği yapılmalı. Yok eğer bu suç değil ama etik bulunmuyorsa, firmaları ellerindeki dövizi satmaya zorlamak için bunlar kamuoyuna ilan edilmeli. Edilmeli ki onlar da ülke ekonomisine ne kadar zarar verdiklerini görüp yaptıklarından utansın ve ellerindeki dövizi satsın!"

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar