Akıllarda kalan yeşil parkalı halini unutun! Deniz Gezmiş'in bu fotoğrafını ilk kez göreceksiniz

Akıllarda kalan yeşil parkalı halini unutun! Deniz Gezmiş'in bu fotoğrafını ilk kez göreceksiniz
68 kuşağı devrimci isimlerinden olan Deniz Gezmiş'in arkadaşı Mustafa Yalçıner, Gezmiş'in az bilinen bir fotoğrafını paylaşarak doğum gününü kutladı.

68 kuşağı devrimci gençlik hareketinin liderlerinden olan Deniz Gezmiş'in çok az bilinen bir fotoğrafı yakın arkadaşlarından Mustafa Yalçıner tarafından paylaşıldı.

Yalçıner, Gezmiş’in az bilinen fotoğrafını paylaşarak doğum gününü kutladı. Fotoğrafta Deniz Gezmiş'in yanında yoldaşı Cihan Alptekin de yer aldığı dikkat çekti.

ghadxsvwaaavoeg.jpeg

Yalçıner'in paylaşımında Deniz Gezmiş'in 77'inci doğum gününe atıfta bulunarak, "Sevgili yoldaşı Cihan Alptekin’le birlikte Deniz’imiz. Doğum günün kutlu olsun canım kardeşim. Son anında dediğin gibi: 'Yaşasın Marksizm-Leninizmin Yüce İdeolojisi'" ifadelerine yer verdi.

20170219191404-unnamed.jpg

CİHAN ALPTEKİN KİMDİR?

Türkiye'nin sosyal ve politik dönüşümünde önemli bir rol oynayan isimlerden biri olan Cihan Alptekin, 1947 yılında Ardeşen'de doğdu. İstanbul Hukuk Fakültesi'nde öğrenim gördüğü dönemlerde Devrimci Öğrenciler Birliği'nin (DÖB) kurucuları arasında yer aldı. Devrimci duruşuyla tanınan Alptekin, pek çok kez gözaltına alındı ve tutuklandı.

1970 yılının Eylül ayına kadar Deniz Gezmiş ile birlikte cezaevinde kalan Alptekin, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun (THKO) İstanbul bölgesinde örgütlenmelerini yönetti. Öte yandan Gezmiş’in mücadelesi sadece tutuklanmalarla sınırlı kalmadı.

31 Mayıs 1971'de Tayfur Cinemre ile birlikte Tekirdağ'da yakalanan Alptekin, Kasım 1971'de bulunduğu Maltepe Askeri Cezaevi'nden THKO'dan Ömer Ayna ve THKP-C'den Mahir Çayan, Ulaş Bardakçı ve Ziya Yılmaz ile birlikte tünel kazarak kaçtı. Bu kaçış, Türkiye'nin devrimci tarihinde önemli bir yer tutuyor.

Alptekin'in en çarpıcı eylemi, 1972 yılında gerçekleşti. Diğer devrimci liderlerle bir araya gelerek Hüseyin İnan, Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'ın idam edilmemesi için eylem kararı aldılar. Bu çerçevede Ünye'deki NATO üssünde görevli İngiliz teknisyenler kaçırılarak Kızıldere'ye götürüldü. Ancak rehinelere karşılık olarak idam kararları durdurulmadı.

Kızıldere'de saklanmaları sırasında evlerinin tespit edilmesiyle gerçekleşen operasyonda, Alptekin ve arkadaşları kıstırıldıkları evde bombalanarak hayatını kaybettiler.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar