Adaylıktan çekilmişti: Ahmet Türk'ün neden aktif siyaseti bıraktığı belli oldu

Adaylıktan çekilmişti: Ahmet Türk'ün neden aktif siyaseti bıraktığı belli oldu
DEM Parti'nin Mardin Büyükşehir Belediye başkan adaylığı için düzenlenen ön seçimde birinci çıkan Ahmet Türk, yüzde 50 barajını aşamadığı için adaylıktan çekildiğini açıkladı. Ahmet Türk, aynı zamanda aktif siyaset hayatını sonlandırdığını duyurdu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) dün Mardin Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanlığı için gerçekleştirdiği ön seçimle adayını belirleme sürecini başlattı. Ancak, aday adayları arasında hiçbirisi yüzde 50+1 oy oranına ulaşamayınca, seçim ikinci tura kaldı.

ahmetturk-m04o-cover-ihd5-cover-3gw9-cover-jpg.webp

Birinci tur ön seçim sonuçlarına göre birinci çıkan ancak yüzde 50 oranını geçemeyen Ahmet Türk, “Daha önce yüzde 50’yi aşmamam durumunda çekileceğimi açıklamıştım. Halkın sahiplenmesinde dolayı halka teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu. Ayrıca, Türk, bu kararıyla birlikte aktif siyaset hayatına nokta koyduğunu ifade etti.

1240881-2091427597.jpg

AHMET TÜRK KİMDİR

Ahmet Türk, 1942 yılında Mardin’de dünyaya geldi Türk, siyasi kariyerine 1973 yılında Demokratik Parti'den Mardin Milletvekili olarak seçilerek başladı. Ancak daha sonra CHP'ye katılarak siyasi hayatına bu çatı altında devam etti ve 1980 yılına kadar CHP çatısı altında aktif rol aldı.

1987 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP)'ye katılan Ahmet Türk, 1989 yılında Paris'te düzenlenen Kürt konferansına katılması sebebiyle SHP'den ihraç edildi. Türk, 2009 yılında kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP)'nin kurucularından biri oldu ve Aysel Tuğluk ile birlikte eş başkanlık sistemini ilk kez uygulayan isimlerden biri olarak dikkat çekti.

yqthgqnttec5a900lv1arq.webp

2007 Genel Seçimleri'nde Bağımsız Mardin Milletvekili olarak Meclis'e giren Ahmet Türk, ancak 2009 yılında DTP'nin kapatılmasıyla milletvekilliği sona erdi. 2014 yılında BDP'nin desteğiyle Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Türk, Mardin'deki siyasi etkisini güçlendirdi.

2016 yılında, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'silahlı terör örgütü propagandası yapmak' suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Ahmet Türk, ayrıca Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet suçlamasıyla da yargılandı. İçişleri Bakanlığı tarafından vazifesinden alındıktan sonra 2016 yılında gözaltına alındı ve hapis cezasına çarptırıldı.

Ancak, sağlık sorunları sebebiyle 2017 yılında adli kontrol şartıyla tahliye edilen Ahmet Türk, 2019 Yerel Seçimleri'nde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar