Son dakika... ABD ve İngiltere, Yemen'deki Husi hedeflerine saldırı başlattı

Son dakika... ABD ve İngiltere, Yemen'deki Husi hedeflerine saldırı başlattı
ABD ve İngiltere Yemen'de Husi hedeflerine havadan ve denizden saldırılar başlattı. Sana'da patlama sesleri duyulduğu belirtildi.

Yemen'de, ABD ve İngiliz savaş uçaklarının gece saatlerinde Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinde belirli noktalara yönelik hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Olaya dair yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, hava saldırılarına ilişkin detaylı bilgiler henüz paylaşılmazken, sosyal medya hesapları üzerinden saldırılara dair görüntüler paylaşıldı.

ABD BAŞKANI BİDEN AÇIKLAMA YAPTI

ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan ve İngiliz ordularının Yemen'de Husilere ait bazı hedefleri vurduğunu açıkladı.

İNGİLTERE BAŞBAKANI SUNAK SALDIRIYI DUYURDU

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Yemen'deki Husiler tarafından kullanılan askeri tesislere yönelik gerçekleştirdiği "hedefli saldırıları" duyurdu.

Kızıldeniz'deki Husi hedeflerini vuran hava saldırılarına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Sunak, Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin, son dönemde artan tehditlere karşı önleyici bir hamlede bulunduğunu ifade etti. Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'de gerçekleştirdiği ticari gemilere yönelik saldırıların, bölgede ciddi güvenlik riskleri oluşturduğunu belirten Sunak, bu eylemlerin deniz trafiğini tehlikeye attığını ve uluslararası ticareti aksattığını vurguladı.

Başbakan Sunak, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının sadece İngiltere değil, diğer uluslararası gemilere de ciddi tehditler oluşturduğunu, bu durumun hayati ticaret rotalarında büyük aksamalara neden olduğunu ve emtia fiyatlarını artırdığını kaydetti. Sunak, "pervasız" olarak nitelendirdiği Husi eylemlerinin denizdeki güvenliği riske attığını ve Yemen'deki insani krizi derinleştirdiğini belirterek, uluslararası toplumu, bölgedeki istikrarsızlığa karşı ortak bir çözüm bulmaya çağırdı.

'KIZILDENİZ'DEKİ ABD- İNGİLİZ SAVAŞ GEMİLERİNİ HEDEF ALDIK'

Yemen'deki İran destekli Husi milisleri, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e düzenlediği saldırılara karşı Kızıldeniz'de ABD-İngiliz savaş gemilerini hedef aldıklarını açıkladı.

Husilerin siyasi büro üyesi Ali el-Kahhum, yaptığı açıklamada, "Yemen'in yanıtı (ABD ve İngiltere'ye) gecikmedi. Yemen silahlı kuvvetleri, Kızıldeniz'deki ABD-İngiliz savaş gemileri ile askeri bölge ve üslerine güçlü bir şekilde karşılık veriyor." şeklinde ifadeler kullandı.

Husiler, sosyal medya platformu X üzerinden yaptıkları bu açıklama ile Kızıldeniz'deki ABD ve İngiliz savaş gemilerine yönelik gerçekleştirdikleri saldırıları duyurarak, bölgedeki gerginliği daha da tırmandırdı. Olayın

Son dönemde Yemen'deki Husilerin İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık olarak ticari gemilere yönelik eylemleri artmıştı. Bu nedenle birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık 2023 tarihinde Yemen'deki Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını açıklamış ve 18 Aralık'ta "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu duyurmuştu.

Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik saldırıları, Süveyş Kanalı üzerinden geçen gemilerin rotasını tehdit etmiş ve küresel ticaretin önemli bir yüzdesinin gerçekleştiği bu bölgede "tedarik zinciri krizi" endişelerine yol açmıştı. ABD ve İngiltere'nin Yemen'e düzenlediği hava saldırıları, bölgedeki gerilimleri daha da tırmandırabilirken, uluslararası toplum, durumu yakından takip etmeye devam ediyor.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar