6.6 büyüklüğündeki depremle sallanan ilde yeni fay hattı keşfedildi

6.6 büyüklüğündeki depremle sallanan ilde yeni fay hattı keşfedildi
30 Ekim 2020 depreminin ardından İzmir’de başlatılan çalışmalar sonrasında yeni bir fay tespit edildi. Doç. Dr. Ökmen Sümer, riskli noktayı açıklayarak uyardı.

Ege Denizi'nde 30 Ekim 2020'de meydana gelen ve İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında yoğun bir şekilde hissedilen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından kentte çok sayıda bina yıkıldı ve hasar gördü. Depremde 117 kişi hayatını kaybederken, birçok kişi de yaralandı.

bornova-havzasinda-daha-once-belirlenm-35833-1.jpg

8 üniversiteden yaklaşık 30 bilim insanı Doç. Dr. Ökmen Sümer liderliğinde depremin İzmir'deki hasarının yer bilimsel sebeplerini inceledi.

Depremin neden daha yakın yerler yerine Bornova Havzası'nı etkilediği üzerine araştırmalar yapıldı.

bornova-havzasinda-daha-once-belirlenm-35833.jpg

Doç. Dr. Sümer, Bornova Havzası'nda gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgi verirken havzanın geometrisinin kıyı kesimlerine doğru derinleştiğini ve buradaki çökelti yoğunluğunun depremin etkisini artırdığını belirtti.

bornova-havzasinda-daha-once-belirlenm-35833-4.jpg

Proje kapsamında havzanın altında bulunan yapısal özelliklerin belirlenmesi amacıyla sismik yansıma kesitleri alındığını vurguladı.

İZMİR'DE YENİ FAYLAR ORTAYA ÇIKTI

Sümer, bu kesitlerin, bölgede daha önce tespit edilmemiş fayları ortaya çıkardığını ve havzanın altındaki yapıyı detaylı bir şekilde inceleme fırsatı verdiğini ifade etti.

bornova-havzasinda-daha-once-belirlenm-35833-6.jpg

Sümer “Dünyada belki de böyle bir metropol alanında 8 kilometreye varan uzunlukta sismik yansıma kesitini ilk kez yaptık. Bu çok önemli. Havzanın altında neler olduğunu gördük. Bir nevi röntgenini çektik diyebiliriz” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar