Siirt'te el dokuma ürünlerine talep azaldı

Siirt'te el dokuma ürünlerine talep azaldı
Siirt'teki el dokuma kilim ve halılara olan talep günümüzde fabrika ürünlerinin yaygınlaşmasıyla giderek azaldı.

El dokuma sanatını neredeyse yarım asırdır sürdüren 73 yaşındaki Mehmet Kireş, eski günleri yad ediyor. Kireş, "Evlerde artık modern eşyalar tercih ediliyor. Bu durum, geleneksel el dokuma ürünlerimizin rağbet görmemesine sebep oluyor. Şimdilerde bu tür el işi halı ve kilimleri çok az insan alıyor" diye konuştu.

oooooo.jpg

Kireş, geçmişte Avrupalı müşterilerin de kendisinden alışveriş yaptığını anımsatarak, şimdilerde ise daha çok İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden gelen Türk turistlerin dükkanını ziyaret ettiğini belirtti. "Artık Avrupalı turistler buraya gelmiyor. Eskiden çok güzel iş yapardık, şimdi ise işler durma noktasında," diyerek ekledi.

El dokuma halı ve kilimler, Van, Hakkari ve Şemdinli gibi bölgelerin yanı sıra İran ve Irak sınır ticaretiyle de canlılığını korumaya çalışıyor. Kireş, bazen Gürcistan'dan mal getirdiğini, ancak yeni üretim yapmanın neredeyse durduğunu ifade etti. "Artık kimse yeni ürün yapmıyor, pazarda bulunanlar hep eski mallar. Mesela satışta olan halılar hepsi en az 50 yıllık," diyerek durumu özetledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar