Fitch'ten kritik rapor geldi: Faiz detayı ortaya çıktı

Fitch'ten kritik rapor geldi: Faiz detayı ortaya çıktı
Fitch Ratings, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki finansal sektörlerin genel görünümünün çoğunlukla "nötr" olduğunu belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, "Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Sektörler Arası Görünüm 2024" raporunu yayımlayarak, bölgedeki sektörlerin genelde nötr bir perspektife sahip olduğunu ifade etti.

Fitch'in raporuna göre, bölgedeki ekonomik büyümenin yavaşlaması, faiz oranlarının hala yüksek olması ve enflasyondaki düşüş, kredi etkilerini olumsuz yönde etkiliyor. Merkez bankası politika faiz oranlarının genellikle zirvede veya zirveye yakın olduğu belirtilse de, yüksek faiz oranlarının ekonomiye tam olarak yansımadığı ifade edildi.

Açıklamada, enflasyonun düşmesinin şirketler ve hanehalkı üzerindeki maliyet baskılarını hafifletebileceği, ancak düşük kredi notlarına sahip şirketler ve zayıf hanehalkı borçlularının hala savunmasız olduğu vurgulandı. EMEA bölgesinde gayrimenkul, inşaat ve inşaat ürünleri sektörünün kötüleştiği, tek iyileşen sektörün ise sigorta olduğu belirtildi.

Açıklamada, yüksek faiz oranlarının genellikle banka kazançları açısından olumlu olduğu, ancak artan fonlama maliyetleriyle dengelendiği ve net faiz marjlarının bazı Avrupa ülkelerinde zirveye ulaştığı veya 2024'te ulaşacağı ifade edildi. Varlık kalitesinin genel olarak zayıflamasının beklendiği ancak işsizliğin hala kontrol edilebilir seviyede olduğu belirtilerek, bozulmanın ılımlı olması öngörüldü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar