3 bin 700 yıldır büyük deprem olmayan yeri açıkladı Kayhan Aladoğan’dan korkutan uyarı

3 bin 700 yıldır büyük deprem olmayan yeri açıkladı Kayhan Aladoğan’dan korkutan uyarı
Öğretim Görevlisi Kayhan Aladoğan Türkiye’de son 100 yılda büyük yıkıcı depremlerin meydana geldiği hattı açıklayarak uyardı.

Çorum ve çevresindeki aktif fay hatlarının araştırılması için Hitit Üniversitesi tarafından yürütülecek bir proje başlatıldı.

Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Kayhan Aladoğan tarafından hazırlanan "Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) Orta Segmentinin Blok Hareketlerinin GNSS Ölçmeleri ile Belirlenmesi" adlı proje kapsamında Kuzey Anadolu Fay Zonu'nda fay mekanizmalarının çözülmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

aw169072-01.jpg

TÜRKİYE'DEKİ EN AKTİF FAY

Kayhan Aladoğan, projenin önemine dikkat çekerek Kuzey Anadolu Fay hattının Türkiye'deki en aktif fay hatlarından biri olduğunu belirtti. Son yüzyılda Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin çoğunun bu fay hattı üzerinde gerçekleştiğine işaret etti.

aw169072-02.jpg

Aladoğan projenin amacının Kuzey Anadolu'nun önemli bir geçiş güzergahı olan ve birçok yerleşim yerini etkileyen Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun orta kesimlerinin modellenmesi olduğunu açıkladı.

ERBA'DAN KASTAMONU ILGAZ'A KADAR UZANIYOR

Proje kapsamında doğudan Tokat Erba'dan başlayıp batıda Kastamonu Ilgaz'a kadar uzanan bir çalışma alanı belirlendiğini ifade etti.

60 FARKLI NOKTADA ÇALIŞMA YAPILACAK

Proje çerçevesinde 60 farklı noktada çalışma yapılacağını vurgulayan Aladoğan, çalışmaların Hitit Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) birimi tarafından desteklendiğini belirtti.

“YAKLAŞIK 3 BİN 700 YILDIR BÜYÜK BİR DEPREM MEYDANA GELMEDİ”

Aladoğan “Çalışmalarda Kuzey Anadolu Fay Zonu ana kol haricinde güneye uzanan iç bükey kollarda var. Bunların en büyüklerinden birisi olan ve 1939 Erzincan depreminden sora yüzey kırığı oluşan Sungurlu fayı Tokat Niksar’dan başlayarak Çankırı Havzasına kadar uzanmaktadır. Diğer önemli bir kol ise Merzifon Esençay fay hattıdır. Bu fay üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda fayın deprem tekrarlama periyodu ortalama bin 300 yıl olup, bu fay üzerinde yaklaşık 3 bin 700 yıldır büyük bir deprem meydana gelmemiştir” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar