Zonguldaklı madenciler 8 yaşındaki kız çocuğunu enkaz altından 'domuz damı tahkimatı' yöntemiyle kurtardılar

Zonguldaklı madenciler 8 yaşındaki kız çocuğunu enkaz altından 'domuz damı tahkimatı' yöntemiyle kurtardılar
Merkez üssü Kahramanmaraş depremlerin ardından binlerce kurtarma ekibi aralıksız çalışmayı sürdürüyor. Arama ve kurtarmada en tecrübeli olarak bilinen madenciler, deprem bölgesi Hatay'da 8 katlı bir bina enkazında 8 yaşındaki kız çocuğu Esra'yı kurtamak için 'domuz damı tahkimatı' çalışması yaptılar.

Deprem bölgelerinde gün boyu süren çalışmalar güzel haberler getiriyor. Zonguldaklı madenciler, Hatay''ın Antakya ilçesinde 8 katlı bir apartman enkazında ''domuz damı tahkimatı'' yöntemiyle 13 saat sonra Esra adındaki kız çocuğu sağ olarak kurtarıldı.

Depremden etkilenen bölgelerdeki enkazlardaki çalışmalarında peş peşe kurtarılma haberleri gelmeye devam ediyor. Zonguldaklı madenciler de çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

BİNANIN SIĞINAĞINDA OLDUĞU TESPİT EDİLDİ
İHA''nın haberine göre, Hatay''ın Antakya ilçesindeki Armutçuk Mahallesinde 8 katlı bir apartmanın sığınağında bir kişinin olduğunu tespit eden madenciler depremzedeyi kurtarmak için çalışma başlattı.

110 SAAT ENKAZ ALTINDAYDI
Domuz damı tahkimatıyla 13 saatlik çalışma sonunda isminin Esra olduğu öğrenilen kız çocuğuna ulaşıldı.
Depremden 110 saat sonra kurtarılan Esra, sağlık ekiplerine teslim edilirken Zonguldaklı madencilerin hummalı çalışmaları takdir topluyor. 

DOMUZ DAMI TAHKİMATI NEDİR?

Domuz damı tahkimatı madencilikte tavan göçmelerini engellemek için kullanılır.

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde 103 kişiyi yığınların altından sağ çıkartmayı başaran kömür işçileri, yerin metrelerce altındaki ocaklarda uyguladıkları tavan kısmının çökmesini engelleyen "domuz damı" denilen tahkimat sistemini enkazlar da da kullanıyor.

Bu sistemde uygun boyutlarda kesilen ahşap malzeme tavan kısmına sıkıştırılıp enkazın göçmesi engellenerek yaşam koridoru oluşturuluyor.

Madenciler kendi güvenlikleri açısından da önemli olan tahkimat sistemi sayesinde, binaların derinliklerine oluşturdukları galerilerden ilerleyebiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar