Deprem felaketinde can kaybımız 20 bin 665'e yükseldi

Deprem felaketinde can kaybımız 20 bin 665'e yükseldi
Türkiye'yi derin hüzne boğan, Kahramanmaraş merkezi depremde, 10 ilimizde ciddi yıkımlara ve binlerce can kaybına neden oldu. Deprem bölgelerindeki kurtarma çalışmaları sürerken bir yandan da acı haberler de gelmeye devam ediyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), can kaybı sayısını paylaştı.

Türkiye, Kahramanmaraş''ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin neden olduğu yaraları sarmaya çalışırken, bir yandan da acı haberleri almaya devam ediyor. AFAD son açıklamasında can kaybı sayısının arttığını duyurdu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kahramanmaraş merkezinde meydana gelen ve 10 ilimizi vuran deprem felaketinde can kaybı sayısını açıkladı. Can kaybımız 20bin 665''e yükseldi. Yaralı sayısı ise 80 bin 88''e ulaştı.
Diğer yandan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Pazarcık bölgesinde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. İşte son dakika haberinin detayları...


AFAD, CAN YAKAN O SAYIYI AÇIKLADI
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 01.50 itibarıyla "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 bin 665 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 88 kişinin kurtarıldığını bildirdi.

AFAD''dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kahramanmaraş''ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremlerin ardından 1700 artçı deprem meydana geldi.

DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜNDE ARAMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
Depremin merkez üssü Pazarcık''a koordinasyondan sorumlu vali olarak atanan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Pazarcık bölgesinde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını duyurdu.

FUAT OKAY: "1666 ARTÇI DEPREM OLDU"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, gece saatlerinde düzenlediği basın toplantısında depremle ilgili son gelişmeleri açıkladı. Ana depremlerin ardından yaşanan artçı sayısının 1666''ya yükseldiğini belirten Oktay "Neredeyse yılda alınan artçıların birkaç günde meydana geldiğine şahit oluyoruz. Hasar tespit çalışması yapılana kadar evlerden uzak durulması çağrımız hala geçerli." dedi.

"1 MİLYON 50 BİN VATANDAŞ GEÇİCİ BARINMA MERKEZLERİNDE"
Fuat Oktay açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
"67 vatandaşımızın sağ olarak kurtarılması bizleri memnun etti. Sahadaki 31 bin 254 arama kurtarma personelimize yürekten teşekkür ediyorum. İş makinalarıyla ilgili sorunumuz kalmadı. Sağ kurtulanlar olduğu müddetçe ilgi tüm dünyadan devam ediyor, umudu devam ettirmek için. 12 bin 26 adet iş makinası bölgede çalışıyor. Tüm kurumları dahil ettiğimizdeki sahada toplam personel sayısı 159 bin 146. 1 milyon 50 bin civarında vatandaşımızı geçici barındırma merkezimizde barındırıyoruz. 80 bin vatandaşımız kurtarıldı ve hastanelerde tedavi ediliyor. Afet bölgesinin dışına tahliye operasyonları var. Yaklaşık 190 bin vatandaşımız bölge dışına tahliye edildi. 90 bini geçici tahliye merkezlerinde, geri kalanı yakınlarının yanına çıkmışlardır. Ücretsiz olarak taşıma işlemini yapacağız"

HEDEF 1 YIL İÇİNDE KONUTLARI BİTİRMEK
"Hasar tespit çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Acil yıkılması gereken binalar, orta veya hasarsız binalar hangileri bunları acilen belirlersek hasar olmayan konutlara vatandaşlarımız geri dönebilirler. 1 yıl içinde hedefimiz kalıcı konutları da teslim etmek temel amacımız. ''Benim binama ne oldu durumu nedir?'' diye öğrenmek isteyenler E-Devlet''e girerek öğrenebilirler. Biliyoruz sıkıntılar var, çadırlarda ısıtıcılarda geçici barınmayla ilgili sıkıntıların farkındayız. Türkiye dünyada en çok çadır ve konteynır stoğu olan ülkelerden bir tanesi. 180 bini geçmiş durumda, tamamı sahaya yansıtılmış durumda. Yolda olanlar var dünyadan gelenler var anında sahaya yansıtıyoruz."

"BAĞIŞLARIN AFAD KOORDİNASYONUNDA YÖNETİLMESİ ÖNEMLİ"
"Bağışlar konusu yoğun olarak gündemde. Bağışların AFAD koordinasyonunda yürütülmesi son derece önemli. Şeffaf olması, Sayıştay denetiminde olması önemli. Art niyetlilerin olabileceği bunun da önünün kesilmesi açısından önemli",

MOBİL ECZANELER DEVREYE GİRECEK
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremden etkilenen bölgelerde mobil eczanelerin devreye gireceğini de söyledi. Enkazdan kurtarılan ve kimliği belirlenemeyen çocuklarla ilgili de konuşan Koca, "Çocuklarımız Aile ve Sosyal Hizmetler gözetimindedir" dedi.

FIRSATÇILARA MÜSADE YOK
Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin etkili olduğu illerde ziyaretlerine devam ediyor. Erdoğan, Malatya''da kameraların karşısına geçmiş ve şunları söylemişti:

"Bazı kendini bilmezler soygun yapıyorlar, iş yerlerine saldırıyorlar, marketleri soyuyorlar. OHAL ile devlet bu konudaki yetkileri eline almış ve bundan sonraki süreçte bu suistimalleri yapanlar yakalandığı anda gerekli olan müeyyideler uygulanacak. İstismara fırsat vermeyeceğimiz ve bu konudaki samimiyetimiz kimse tarafından sorgulanamaz. Milletimiz deprem yıkıntıları altında inlerken yağmacılık yapanlara da bu acıyı siyasi yağmaya dönüştürmek isteyen fırsatçılara da müsaade etmeyeceğiz."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar