Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Yeter ki çözmek iste…

Ülkemiz’de engelli bireylerin istek ve ihtiyaçları konusunda maalesef çözümlere ulaşılamıyor. 20 yıla yakındır sağlık, eğitim, ulaşım ve bireysel desteklerde bir düzene konulamadı. Her zaman söylediğim gibi engelliler konusundaki tüm sorun ve çözümlerin, engelliler ile birlikte yürütülmesi çok ama çok önemlidir. Bununla birlikte yapılacak olan düzenlemelerin (rapor çalışmaları vb.) hazırlanıp raflarda kalması veya bırakılması ayrı bir sorun. Bunun sonucunda da ilerleme kaydetmek mümkün olmuyor.

Bugünkü ele alacağım konu ile ilgili daha önceki yazılarımda düşüncelerimi ve önerilerimi paylaşmıştım. Engelliler için tekrar sesimizi yetkililere duyurmaya çalışacağım.

Bu konuyu çözüme ulaştıracak olan kıymetli İçişleri Bakanımız ve eski İstanbul Valimiz Sn. Ali Yerlikaya’dır.

Türkiye BM (Birleşmiş Milletler) ile imzalamış olduğu Engelli Hakları Sözleşmesinde yer alan;

Erişebilirlik

1. Taraf Devletler engellilerin bağımsız yaşayabilmelerini ve yaşamın tüm alanlarına etkin katılımını sağlamak ve engellilerin diğer bireylerle eşit koşullarda fiziki çevreye, ulaşıma, bilgi ve iletişim teknolojileri ve sistemleri dâhil olacak şekilde bilgi ve iletişim olanaklarına hem kırsal hem de kentsel alanlarda halka açık diğer tesislere ve hizmetlere erişimini sağlamak için uygun tedbirleri alacaklardır. Erişim önündeki engellerin tespitini ve ortadan kaldırılmasını da içeren bu tedbirler diğerlerinin yanında, aşağıda belirtilenlere de uygulanır:

(a) Binalar, yollar, ulaşım araçları ve okullar, evler, sağlık tesisleri ve iş yerleri dâhil diğer kapalı ve açık tesisler;

Bizi bu dertten kurtarın!

25 Mart 2019 Posta Gazetesi rahmetli Yavuz Kocaömer’in “Çengelli iğne” köşesinde yayınlanmış olan yazımı kısaca hatırlatmak istiyorum “Sayın Bakanım, engelliler olarak sizden bir isteğimiz var. Yıllardır alışveriş merkezlerinde (AVM) engelli park yerlerine engelsiz kişiler araçlarını park ettiğinden, yer bulamıyoruz. Ne yazık ki park eden araçlara cezai işlem de uygulanamıyor.’’ Bu doğrultuda şikâyet için 112 Polisi aradığınızda şöyle cevap ile karşılaşıyorsunuz; AVM’ler özel mülk olduğundan biz hiçbir işlem ile beraberinde bir yetkimiz bulunmuyor. İlçede bulunan yerel yönetim Belediye ile irtibata geçtiğinizde maalesef onlar da bir şey yapamıyor. Sonuç, mağdur olan biz engellilere oluyor.

Sizden isteğimiz bir genelge ile tüm alışveriş merkezlerinde, belli süre (tarih) dahilinde 1) Freepark 2) Akıllı Bariyer veya vb. Akıllı park sisteminin yapılmasının sağlanması.

Yerli veya hazır tek bir yazılım sisteminin tüm Türkiye genelinde, engellilerin kartları (Trafik Tescil Şube’nin verdiği Park Kartı) ve araç ruhsatları (engelli otomobil yazan) ile yararlanabileceği, yeni nesil cep telefonu Android uygulamasından faydalanabilecek sistem ile rahatlıkla engelli araçlarımızı park etme imkânı sağlanmış olacak. Bir genelge ile bizi park derdinden kurtarın lütfen. Aşağıda kendimden bir örnek vermek isterim;

Kişisel olarak bir alışveriş merkezinden şikâyetçi olmama rağmen (karar no: 2013/18133) savcılar konu ile ilgili, ‘Kovuşturmaya yer olmadığına’ dair karar verdi. Bu şikâyet dilekçesindeki ifademde, park etmiş araçlara ceza kesilmesi isteminde bulunmama rağmen, hiçbir cezai işlem uygulaması da yapılmamıştır. Bu sorun 2013 yılından önce ve devamında bu zamana, 2023 yılına kadar halen sürmektedir. Şayet bir şey yapılmaz ise de devam edecektir.

Fahri Trafik Müfettişlerinin

çok yardımı olacaktır;

Kural ihlali yapan sürücüler için Trafik Polislerine yardımcı olunması noktasında, belli kriterleri sağlayan ve kanun ile yetkilendirilmiş Fahri Müfettişler bulunmakta. Engelli otomobil park yerlerindeki, park sorunlarının çözümü noktasında trafik ceza rehberinde bulunan 61/1-o cezanın uygulanması için müfettişlerinin çok etkisi olacağına inanıyorum.

Türkiye genelinde 34 bin 300 civarında Fahri Müfettiş halen aktif görev yapmaktadır. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, basına verdiği bir demeçte, Fahri Müfettiş sayısını bu yıl sonuna kadar 50 bine çıkarmayı hedeflediklerini açıklamıştı. Her ildeki trafiğe kayıtlı araç sayısının binde iki oranına kadar Müfettiş görevlendirmesi yapılabileceğine dair yönetmelik bulunuyor. Örneğin İstanbul’da 4 milyon 500 binin üzerinde trafiğe kayıtlı araç var. Bu sayıya göre, İstanbul da 9 bin Müfettiş görevlendirmesi yapılabilir. Ancak, Müfettiş sayısı 5 bin 500 civarında. Tam 4 bin 500 Müfettiş açığı var. Müfettiş olabilmek için müracaatta bulunan çok sayıda aday olmasına rağmen yeni Bakanımız Sn. Ali Yerlikaya’dan henüz bir görevlendirme onayı gelmedi. Türkiye genelinde, ihtiyaç duyulan illerde Fahri Müfettiş görevlendirmesi acil olarak yapılması gerekli. Trafik denetiminde görevli Polis ve Jandarma sayısı çok yetersiz olduğundan dolayı etkin bir denetim yapılamamaktadır. Bunun sonucu olarak, ölümlü ve yaralanmalı kaza sayısı da her geçen gün artmaktadır. İçişleri Bakanı olmadan önce, İstanbul Valisi olduğu dönemde İstanbul’un nasıl bir trafik sorununun olduğunu en yakın bilenlerden Sn. İçişleri Bakanı’mız Ali Yerlikaya’nın bu aksaklığı gidermesini umut ediyoruz.

Cumhuriyetimizin 100. yılında, engellilerin rahata kavuşacağı, tartışma ve kavgaların yaşanmayacağı, park yüzünden yargıya taşınan sorunların son bulacağı bir Engelsiz Türkiye görmek istiyoruz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları