Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Yerel seçimler yaklaşırken

2024 Türkiye yerel seçimlerinin 31 Mart 2024 tarihinde yapılması beklenmektedir. Buradan siyasi parti başkanlarına tekrar hatırlatma yapmak istiyorum.

Engelliler olmadan seçim kazanmayı düşünmeyin. Özellikle bu sözlerim muhalefet yapan siyasi partiler için çok daha geçerli bir konudur.

Belediye seçimlerinde Engelli Belediye Başkanları ve Meclis Üyeleri Şart!

Atama Yoksa, Oy YOK

Türkiye'de engelli bireylerin istihdamı 4857 sayılı iş kanununun 30'uncu maddesinde, öngörülen kota sistemi ile belirlenmiş olup, işleyiş bu şekilde devam etmektedir. Özel Sektör veya Kamu Kurumlarında 50 veya daha fazla çalışan personel, özel sektörde %3 ve kamuda ise %4 ile %2 eski hükümlü personel alım olmasının kanunen zorunluluğu bulunmakta olup, bu oranları tekrar okurlarımıza hatırlatmak isterim.

Anayasamızın 10. ve 90. Maddesi, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları’na ilişkin sözleşmenin 27. maddesi ve engelli haklarına ilişkin yürürlükte olan tüm mevzuatın gereği olarak engellilerin tüm çalışma hakları tanınmalı ve en kısa zamanda uygulanmalıdır. Zamanında yapılması gerekli atamaların yapılmaması nedeniyle toplamda en az 10 bin ila 12 bin engelli memur atanması gereklidir.

Bakanlığımız ve yetkililer yasada bulunan ve biz engellilerin sonuna kadar hak etmiş oldukları maddeleri neden görmezden gelmekteler? Neden ötelemektedirler?

Bir sonraki seçimlerde engelli vekil olmayacak.

28. Dönem Milletvekili toplamı 600'dür. %4'lük orandan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 24 engelli vekil sayısına ulaşılması gerekmekteydi. Ama maalesef ki bu sayı toplamda sadece 4 engelli milletvekili ile sınırlı kaldı.

Tabiî ki burada TBMM ve siyasi partilere çok iş düşmektedir. Engelli bireylerin dertlerini sorunlarını ve ihtiyaçlarını en iyi engelli olan birey bilir. Siyasi partiler kendi iç tüzüklerinde ve yasadaki kanun maddelerindeki eksikleri bir an önce düzenleyerek, engelli milletvekili sayısının 24'e hatta daha fazlaya çıkarılması gerekli. Meclis'te ne kadar fazla engelli vekil olur ise engellilerin sorunlarındaki çözüm noktasına ulaşmak, o kadar hızlı ve doğru bir yöntem olacaktır. Yıllardır siyasi partiler engelli bireylerin sorunlarını ve seslerini duymakta çok ama çok geç ve zayıf kalıyorlar, hatta bazıları hiç duymuyor bile. Bu nedenle kanunlardaki yasalar ve maddelerdeki eksiklerin güncel sorunlara adapte edilmesi de bir o kadar uzun zaman almaktadır. Zaman uzadığında engellilerin sorunları da çoğaldıkça birikiyor ve bundan dolayı sorunla uğraşmak ise, işi bilmeyenler için de tabiî ki çok daha zor olmakla birlikte, beraberinde işin içinden de çıkılmaz hale getiriyor. Ülkemizde tüm engelli bireylerin yaklaşık sayısı 12 ile 14 milyon arasındadır. Bu sayı göz ardı edilmeyecek kadar az değildir. Bir ülkede başta vatandaşlar olmak üzere ve sonrasında siyasi parti yetkilileri muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak istiyor ise, engelli bireylerin her alanda dahil edilmesi gerekliliğinin sözde değil özde bilinmesi ve bilincine varılması konusu önem arz etmektedir.

28. Dönemdeki Meclisteki Engelli Vekillerimiz

- Fatma ÖNCÜ (Ak Parti, Erzurum)

- Serap Yazısı ÖZBUDUN (Saadet Partisi, Antalya)

- Serkan BAYRAM (Ak Parti, İstanbul)

- Yücel Arzen HACIOĞULLARI (Ak Parti, İstanbul)

28. Dönemdeki Vekillerimizden engelli bireyler olarak beklentilerimiz büyük.

27. Dönemde de Millet Vekili olan, Serkan Bayram’ın yargı reform paketindeki katkısı olduğu gibi, çok daha fazlasının olmasını da ümit ediyoruz.

30.11.2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan yargı reformunun 5. paketinin yürürlüğe girmesinden sonra, Hâkim ve Savcılık adaylığına atanma şartlarında düzenleme yapılmıştır. Bu yapılan düzenlemede, adayların atanma şartlarından, "Alışılmışlığın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi engeli bulunmamak" şartı kaldırılmıştır. Bu durum ile diğer şartları tamamlayan engelli bireyler Hâkim veya Savcı olarak devlet kademesinde görev yapabilecekler. Bir engelli olarak diğer temennim ise vali, büyükelçi, başhekim veya okul müdürü olarak devlet kademesinde de engelli arkadaşlarımızı görmektir. Bunun için de yasalar önünde engel teşkil eden bazı kanun maddelerinin de hızlıca düzenlenmesinin oluşturulması gereklidir. Nasıl ki ''Hâkim ve Savcı olabilme'' hususundaki kanunda düzenlemeler yapıldı ise, diğer görevler içinde yapılması elzemdir. Çıkarılmış olan bu yasanın detayında da maalesef eksiklikler bulunmaktadır, bu eksiklikten dolayı her hâkim veya savcı olmak isteyen engelli aday da bu maddeden yararlanamıyor. Eksikliklerin daha doğru şekilde düzenlenmesi ve oluşturulması açısından barolar ile birlikte ortak fikirde buluşulması gerekliliğini düşünmekteyim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları