Yeni zam fırtınası geliyor! İlk olarak...

Yeni zam fırtınası geliyor! İlk olarak...
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, sektörde ham madde, enerji, dağıtım ve işçilik başta olmak üzere yüksek girdi maliyetlerinden kaynaklanan baskının devam ettiğini ifade etti.

YENİ ZAM FIRTINASI GELİYOR! İLK OLARAK...

Türkiye, 2023’teki seçimlere doğru giderken, tüm ekonomik göstergeler ve sektörlerden alınan duyumlar, bu kışın çok zorlu geçeceğini gösteriyor.  Milli Gazete’ye konuşan Öncel, Haziran ayı verilerine göre ÜFE ve TÜFE arasında 60 puan farkın bulunduğuna işaret ederek, “Firmalar bu maliyetleri önümüzdeki aylarda bir şekilde fiyatlara yansıtmak durumunda kalacak. Kış sezonu ürünlerinde yıllık bazda yüzde 100’e varan fiyat artışları şaşırtıcı olmayacak” değerlendirmesinde bulundu.

Tüketicideki beklentinin fiyat artışlarının devam edeceği yönünde olduğuna dikkati çeken Öncel, şöyle devam etti: 

“Bu nedenle imkânı olanlar ihtiyaç alışverişlerini öne çekiyor. Dolayısı ile adet satışlarında istenen düzeye ulaşılamasa da perakende sektöründe canlılık devam ediyor. Turistlerin de katkısı ile bu hareketliliğin yaz sezonu boyunca süreceğini öngörüyoruz. Ekim’den sonrası için bir tahminde bulunmak için henüz erken olmakla birlikte hem sektör hem de tüketici açısından kış sezonunun zorlu geçeceğini söyleyebiliriz.”

"AĞUSTOSTA YENİ ZAMLI TARİFELER AÇIKLANIR, EKİM BEKLENİRSE ZAM ORANI ARTACAKTIR"

Elektriğin serbest piyasa teklif fiyatında üst limit 3.75 liradan 4 liraya çıkarıldı. Bu artış sanayicilerle ticarethanelerin elektrik faturalarına, vatandaşın da cebine yansıyacak.

Elektrik fiyatlarına zam baskısını artıracak yeni bir düzenleme daha yapıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından alınan yeni kararla serbest piyasaya verilen fiyat tekliflerinin azami limiti kilovatsaati (kWh) 3.75 TL’den 4 TL’ye yükseltildi.

Üst limitlere yapılan zam nedeniyle sanayicilerle ticarethanelerin elektrik faturalarının daha da yükseleceği, şirketlerin artan bu maliyeti ürünlerine zam olarak yansıtacakları için birçok üründe yeni zam dalgası yaşanacağı iddia edildi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) eski yönetim kurulu üyesi Olgun Sakarya, “Ekim ayı beklenmeden ağustosta yeni zamlı tarifeler açıklanırsa sürpriz olmaz. Ekim ayı beklenirse zam oranı daha da artacaktır” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar