Elektrik faturası bakın kime kesilecek!

Elektrik faturası bakın kime kesilecek!
CHP'li Akın, yaptığı yazılı açıklamada Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle elektrik üretim maliyetinde yaşanan artışın görevli tedarik şirketleri ile dağıtım şirketlerinin bir süredir finansal sıkıntı yaşamasına neden olduğunu belirtti.

ELEKTRİK FATURASI BAKIN KİME KESİLECEK!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 21 görevli tedarik şirketine kilovatsaat başına 110,0321 kuruştan elektrik satılmasına ilişkin düzenlemenin elektrikte artan maliyet yükünün kamu iktisadi teşebbüsü olan EÜAŞ’a yıkılması anlamına geleceğini söyledi.

CHP’li Akın, “EÜAŞ hem ürettiği elektriği hem de daha sonra ihaleyle piyasadan yüksek bedelle satın alacağı elektriği 21 görevli tedarik şirketine piyasanın neredeyse dörtte bir fiyatına satacak. Böylece artan maliyetin yarattığı kriz EÜAŞ’a kamu zararı olarak yansıtılacak. Vatandaş bu maliyeti doğrudan değil, dolaylı olarak vergileriyle oluşturduğu Hazine''den karşılayacak.”  dedi.  

Akın, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bunun üzerine AK Parti iktidarı; elektrik üretim maliyetlerindeki artışı engellemek için Nisan 2022’de piyasa takas fiyatına (PTF) tavan fiyat uygulaması başlatmıştır. Nisan ayında bir megavatsaat başına 2 bin 250 lira olarak başlayan tavan fiyat uygulaması 1 Ağustos itibarıyla megavatsaat başına 4 bin TL’ye kadar çıkmıştır.

Böylece özel şirketlere ait elektrik üretim santrallerin piyasaya kilovatsaat başına en fazla 4 liraya satış yapmaları sağlanmıştır. Ancak bu durum her ne kadar sınırlandırılmak istense de Türk Lirası’nda değer kaybı sürdükçe ulusal tarife ile piyasa fiyatı arasında devasa bir farkın oluşmasına neden oldu.

"TEDARİK ŞİRKETLERİNE SABİT VE UCUZ FİYATTAN SATACAK"

Yanlış özelleştirme politikaları nedeniyle bugün yaşanılan söz konusu krizin faturası; EPDK kararıyla doğrudan kamuya yıkılmıştır. Bu kapsamda EPDK tarafından ilk kez alınan bir kararla EÜAŞ’ın görevli tedarik şirketlerine çok düşük fiyattan elektrik satması kararlaştırılmıştır.

Kararla EÜAŞ’ın, 21 görevli tedarik şirketine bir kilovatsaati 110,0321 kuruştan elektrik satması düzenlenmiştir. Buna göre EÜAŞ, hem sahip olduğu kamu santralleriyle ürettiği elektriği hem de ihaleyle piyasadan yüksek bedelle alacağı elektriği görevli tedarik şirketlerine sabit ve ucuz fiyattan satacaktır.

Piyasadan kilovatsaatini 4 lira olan elektriğin görevli tedarik şirketlerine 1 lira 10 kuruştan satmasıyla EÜAŞ zarar ettirilecek, elektrik üretim maliyetindeki artışın yükü vatandaşların vergileriyle oluşan Hazine''den karşılanacaktır. “ (Dünya)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar