81 ilde başlayacak! Tamamen değişiyor

81 ilde başlayacak! Tamamen değişiyor
Tapularda yeni dönem başlıyor. Artık Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) devreye girdi. Eski kimlikle işlem yapılabilecek mi? Tapu müdürlüklerine gidecek vatandaşların dikkatine bu haber daha çok sizi ilgilendiriyor.

Özge Seren Doğu''nun haberine göre, yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte tapu müdürlüklerinde de yeni bir dönem başlıyor. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) tüm Türkiye’de kullanılmaya başlandı. Yeni sistemle birlikte artık yeni kimliklerde bulunan parmak izi, biyometrik vesikalık fotoğraf gibi birçok bilgi karşılaştırılabiliyor.

TAPU MÜDÜRLÜKLERİNE İŞLEM İÇİN GELEN VATANDAŞLAR

Yeni kimlik kartlarını POS cihazı şeklindeki sisteme takacak. Sonrasında parmak izleri ile sistemdeki veriler karşılaştırılacak. Böylece işlem yapmak isteyen kişinin doğru kişi olup olmadığı da teyit edilmiş olacak. Böylece bu yeni kimlikle sahteciliğinde olmamasını sağlayacak. 

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde kullanımına başlanan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) ile ilgili açıklama yaptı.

 

 

TAPU MÜDÜRLÜĞÜNDE YENİ DÖNEM

Yeni gelen kimlik uygulaması hakkında bilgi veren Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, “Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS), yeni nesil kimlik kartının yetkili kurum Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verildiği, kişinin ibraz edilen kartın sahibi olduğu, kişinin kimlik doğrulama sırasında hizmet verilen yerde bulunduğu ve kimlik doğrulama işleminin nerede, ne zaman, kim tarafından ve niçin gerçekleştirildiği gibi verileri tutan ve bu çerçevede kişileri doğrulayan bir sistemdir" diyerek konuşmasına devam etti.

Özellikle altını çizerek vurgulayan İsmail Özcan," parmak izi gibi kişisel bir veriyle yapılan bir doğrulama olduğu için vatandaşlar açısından güvenli bir ortam arz etmektedir. EKDS ile artık vatandaşların özellikle tapu devri gibi değerli bir alışveriş işleminde, sürecin, son derece güvenilir bir altyapıyla ilerlemesi söz konusu olacak" ifadelerini kullandı.

Tapu kayıtlarındaki kimlik bilgileri ile ilgili önemli detay! Dava açılamıyor

 

KİMLİKLER YENİLENMEZSE TAPU DEVİR İŞLEMİ YAPILMAYACAK

kimlik doğrulaması yapılamazsa tapu devir işlemi devam etmeyeceğini, kimliklerin doğrulanmasının devir işlemi için zorunlu olduğunu aktaran Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, “Vatandaşlarımız bir tapu devir işleminin tarafları olduğu durumda, gerekli başvurular yapılıp, tapu devri hazır hale gelince, ilgili tapu dairelerine bizzat imzaya gittiklerinde, EKDS ile kimliklerini doğrulattıktan sonra devir için imza verebilecekler, kimlik doğrulaması yapılamazsa tapu devir işlemi devam etmeyecek. Bu  yeni sistem ile, kişilerin, devre konu tapunun gerçek eski ve yeni sahibi olup olmadığını ortaya çıkaracak” açıklamasında bulundu.

 

 

YENİ NESİL ÇİPLİ KİMLİK

Yeni sistem kimlik bilgilerinin doğruluğunun nasıl teyit edileceğine ilişkin bilgi veren İsmail Özcan, “EKDS, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün ortak çalıştığı bir altyapıya sahip. Böylelikle kimlik kartı alırken, sisteme yüklenen kişisel veriler, tapuda bir işlem sırasında ilgili sisteme ait cihazlara verilen verilerle karşılaştırılıyor" dedi.

Tapu dairesindeki cihazlara takılan yeni nesil çipli kimlik kartlarından okunan veriler ve verilen parmak izi, merkezi sistemdeki verilerle karşılaştırılıyor. İsmail Özcan, "Kimlik kartını ibraz eden, parmak izi veren kişinin o isimdeki gerçek kişi olup olmadığı merkezi veri deposundan kontrol ediliyor” diyerek, doğrulama yapılabiliyorsa tapu devir işleminin devam ettiğini söyledi.

"ESKİ KİMLİK KARTLARINDAN BİR AN ÖNCE KURTULUN"

Yeni nesil çipli kimlik kartına sahip olunması gerektiğini, bu tür kimlik kartlarının EKDS cihazlarına takılıp kullanıldığına dikkat çeken GAPAS Başkanı İsmail Özcan, “O nedenle, tapuda işi olan vatandaşlarımızın, kendi işlem güvenlikleri açısından, bir an önce yeni nesil çipli kimlik kartlarını edinmeleri gerekir. Eski kimlik kartları da halen kullanıma devam ediliyor ama artık her şeyin elektronik ortama taşındığı, işlemlere hız verildiği noktada, eski kimlik kartlarından bir an önce kurtulmak gerekir” ifadelerini kullandı.

Tapu ve gayrimenkul sektörü ile ilgili son dakika gelişmesi! 81 ilde başlayacak, tamamen değişiyor

 

 

TAPU DAİRESİNE GİDECEK VATANDAŞLAR DİKKAT!

Tapu dairesinde işi olan vatandaşların mutlaka yanlarında yeni nesil çipli kimlik kartlarını bulundurmaları gerektiğini söyleyen İsmail Özcan, “Yeni nesil çipli kimlik kartlarının da kırık, çipinin zarar görmemiş olması, kimlik kartı yüzeylerinin temiz olması gerekir. Diğer yandan EKDS parmak izi ile doğrulama yaptığı için parmak izi verilebilmesini engelleyici bir durum, (alçı, protez vb.) parmaklarda bulunmaması gerekir" açıklamasında bulundu.

 

 

SMS İLE UYARI MESAJLARI İLETİLİYOR

Tapuda işlem yapacak kişilere SMS ile uyarı mesajları gönderiliyor. Bu mesajlarda yeni uygulamaya geçildiği, yeni kimlik kartlarının çip kısmında eksiklik, çatlaklık ve bir deforme olmaması gerektiği belirtiliyor. Böyle bir sorun yaşanıyorsa da nüfus müdürlüklerinden randevu alınması, geçici kimlik belgesi ile imzaya gelinmesi isteniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar