Yediğiniz son çikolata olabilir: Büyük kıtlık kapıda

Yediğiniz son çikolata olabilir: Büyük kıtlık kapıda
İklim uzmanları tarafından açıklanan bilgilere göre elverişli kakao arazilerinin yüzde 90'ı küresel ısınma yüzünden tehlike altında. Küresel ısınmanın önüne geçilmezse kakao tarım arazilerinin yok olacağı tarih açıklandı.

Hemen hemen herkesin favorisi olan çikolata, iklim değişikliğiyle mücadele ediyor. Kakao bitkilerinin yetiştirildiği bölgelerde beklenen iklim değişiklikleri, çikolata üretimini tehdit ediyor.

İklim uzmanları tarafından yapılan araştırmaya göre, Fildişi Sahili ve Gana'daki 294 kakao yetiştirme bölgesinin iklim değişikliği tahminlerine göre uygunluğu analiz edildi. Araştırma, daha yüksek sıcaklıkların ve daha kuru koşulların, kakao üretimini olumsuz etkileyeceği sonucuna vardı. Mevcut kakao yetiştirilen bölgelerin sadece yüzde 10'unun, 2050 yılında kakao üretimine uygun olmaya devam edeceği öngörülmekte.

cikolata-2.jpg

Yüksek sıcaklıklar ve kuraklık koşulları, özellikle Nijerya, Kamerun ve doğu Fildişi Sahili gibi bölgelerde kakao ekimi için uygun olmayan şartlara neden olabilir. Araştırmacılara göre, bu sorunları çözmek adına genetik modifikasyonlar ve tarımsal ormancılık yöntemleri gibi uzun vadeli çözümler düşünülebilir. 2050'ye kadar zaman bulunsa da, genetik modifikasyonlarla daha dayanıklı kakao çeşitlerinin geliştirilmesi ve mevcut plantasyonların bu çeşitlerle değiştirilmesi gibi önlemler alınabilir.

cikolata.jpg

Kakao ağaçlarını gölgede tutmak da sıcaklık etkilerini azaltabilir; uzun vadeli çözümler arasında düşünülen bir diğer yöntem ise kakao ağaçlarının etrafına gölge sağlamak amacıyla uzun boylu ağaçlar dikmek.

Bu tür önlemlerin benimsenmesi, çikolata üretiminin devamını sağlamak için önemli olabilir. Ancak, iklim değişikliğiyle mücadelede daha geniş kapsamlı önlemlerin alınması da gerekebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar