Bilim insanlarından yaşlanmayı bitirecek keşif! Bu protein yaşlanmıyor

Bilim insanlarından yaşlanmayı bitirecek keşif! Bu protein yaşlanmıyor
Bilim insanları tarafından bitkilerde yaşlanma sürecinden etkilenmeyen bir bitki proteini keşfedildi.

Bilim insanları, yaşlanma sürecini anlamak için yeni bir hedef buldu. Bu keşif bitki hücrelerinde yıllardır bilinen ancak göz ardı edilen özel bir organele odaklanıyor. California Üniversitesi Riverside'daki araştırmacılar, bitki hücrelerinin stresle başa çıkma mekanizmalarını kontrol eden bu organeli inceleyerek, yaşlanma sürecinde rol oynayan az bilinen bir proteini keşfettiler.

UCR'de moleküler biyokimya profesörü ve çalışmanın ortak yazarı Katie Dehesh, "Bu bulgu bizim için büyük bir olay. İlk kez, yaşlanma sürecine dahil edilmemiş bir organelin derin önemini tanımladık" dedi.

bitki-2.jpg

Araştırmacılar, organele ve onun korunmasından sorumlu olan az çalışılmış bir proteine odaklanarak, bitki hücrelerinin stresle nasıl başa çıktığını anlamaya çalıştılar.

Araştırmacı ve çalışmanın ilk yazarı olan Heeseung Choi, Golgi cisimciğini "hücrenin postanesi" olarak tanımlayarak, bu organelin proteinleri ve lipitleri paketleyip ihtiyaç duyulan yerlere göndererek hücrenin sağlıklı çalışmasını etkileyebileceğini belirtti.

COG adı verilen bu proteini inceledikten sonra, araştırmacılar bu proteinin bitki büyümesi üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için çalışmalarını derinleştirdiler. Modifiye edilmiş bitkilerde, COG proteinini üretemeyen bitkilerin normal koşullarda büyüdüğü ancak karanlıkta bırakıldıklarında yaşlanma belirtileri gösterdiği ortaya çıktı.

bitki-3.jpg

Choi, COG mutantlarının karanlıkta sadece üç gün içinde normal bitkilerden ayırt edilebilecek kadar hızlı bir şekilde yaşlanma belirtileri gösterdiğini söyledi. Ancak, bu mutasyonun tersine çevrildiğinde, bitkilerin hemen hayata döndüğü gözlendi.

Araştırmacılar, bu bulgunun sadece bitkilerde değil, aynı zamanda insanlarda ve diğer organizmalarda da bulunan Golgi cisimciğinin ve COG proteininin yaşlanma süreçlerindeki rolünü anlamak için önemli bir adım olduğunu belirtiyor. Bu çalışma, yaşa bağlı hastalıklarla ilgili yeni anlayışlar geliştirmeye yönelik ilerlemelere kapı aralayabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar