Yastık altında altını olanlar! Altın almayı düşünenler...

Yastık altında altını olanlar! Altın almayı düşünenler...
Pek çok yatırım aracı gibi altın da dünyadaki ekonomik gelişmeler ışığında yukarı ya da aşağı yönlü bir seyir izliyor. Bir süredir düşüş eğiliminde olan altın fiyatları da gözünü FED yetkililerinin yaptığı açıklamalara çevirmiş durumda. İşte altının seyrini belirleyecek adımlar...

YASTIK ALTINDA ALTINI OLANLAR! ALTIN ALMAYI DÜŞÜNENLER...

FED Başkanı Jerome Powell çarşamba günü Jackson Hole sempozyumunda başlıca politika yapıcılara konuşacak. Piyasalarda Powell''ın, yatırımcıların umduğu para politikası gevşetme yanlısı tutumu göstermeyeceği endişesi hakim. Ons altın fiyatları FED yetkililerin sıkı para politikasına bağlı kalacağına yönelik açıklamalarıyla birlikte düşüşünü sürdürüyor. TCMB''nin faiz kararı ile birlikte 1040 lirayı aşan gram altın, 1009 liraya kadar düştü.

Euro/dolar paritesi yaklaşık 1 ay aradan sonra yeniden 1,0000 seviyesinin altını test ederken, ABD Merkez Bankası''nın (FED) eylüldeki toplantıda 75 baz puanlık faiz artışına gideceğine yönelik artan beklentiler söz konusu seyirde etkili oluyor. ABD Merkez Bankası FED''in ultra şahin para politikası adımlarına devam edebileceği beklentisi son günlerde güçlenmeye devam ediyor. ABD''de geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerde ekonomiye ilişkin karışık sinyaller gelse de haziran ve temmuz aylarında ekonomik aktivitenin güçlü kalması piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırıyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda FED''in eylülde yüzde 48 ihtimalle 50 baz puan, yüzde 52 ihtimalle ise 75 baz puan faiz artıracağı görülüyor.

ALTIN FİYATLARI DA DÜŞÜŞTE

Diğer yandan Ons altın, FED yetkililerin sıkı para politikasına bağlı kalacağına yönelik açıklamalarıyla birlikte düşüşünü sürdürüyor. Ons altın, yüzde 1''e yakın düşüşle 1732 dolara kadar geriledi. Düşüş eğilimini üst üste altıncı işlem gününe taşıyan ons altın, 28 Temmuz''dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Ons altın, 10 Ağustos''ta 1800 doların üzerini test etmişti. TCMB''nin faiz kararı ile birlikte 1040 lirayı aşan gram altın da 1009 liraya kadar düştü.

RİSK PRİMİ 800 BAZ PUANI AŞTI

Merkez Bankası''nın kredi düzenlemesinin ardından Türkiye''nin risk primi 800 baz puanın üzerini test etti. Bu rakam 29 Temmuz''dan bu yana görülen en yüksek seviye olarak kaydedildi. Tahvil getirilerinde sert düşüş yaşanırken, Geçen haftaki faiz indirimi kararının ardından 18.15''i test eden Dolar/TL, haftaya 18 üzerinde baskı altında kalarak başladı. Dolar/TL 18.10''un üzerindeki seyrini sürdürüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar