Yargıtay'dan tartışma yaratacak karar: Okullara imam atılması 'laikliğe' aykırı bulunmadı

Yargıtay'dan tartışma yaratacak karar: Okullara imam atılması 'laikliğe' aykırı bulunmadı
MEB ile Diyanet arasında imzalanan ‘ÇEDES’ protokolüne ilişkin suç duyurusu dilekçesini işleme koymama kararı veren Yargıtay, okullara imam atanmasını laikliğe aykırı bulmadığını açıkladı.

Okullara imam atanmasının önünü açan Milli Eğitim Bakanlığı ile Diyanet arasında imzalanan ÇEDES protokolü, büyük tepkiye neden olurken; protokolün iptal için çok sayıda suç duyurusunda bulunulmuştu.

YARGITAY'DAN TEPKİ ÇEKECEK KARAR

Suç duyurusunda bulunan kurumlardan biri de Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) olmuştu.

HKP'nin suç duyurusunu işleme alan Başsavcılık il valileri, il milli eğitim müdürleri ve il müftüleri hakkındaki dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin yaptığı inceleme ve değerlendirme sonucunda il valileri, il milli eğitim müdürleri ve il müftüleri hakkındaki dosyanın “işleme konulmaması” yönünde karar verdi.

LAİKLİĞE AYKIRI DEĞİLMİŞ

Karara göre ÇEDES projesi laiklik ilkesine aykırı bulunmadı.

Cumhuriyet gazetesinin ulaştığı kararda şu ifadelere yer verildi: Çocuklara ve gençlere milli, manevi ve ahlaki değerlerin benimsetilmesinde destek olmak amacıyla resmi kurum olan milli eğitim müdürlükleri ile müftülüklerin ortak çalışma yürütmesinin başlı başına Atatürk ilke ve inkılaplarına, laiklik ilkesine ve çağdaş bilim ve eğitim esaslarına aykırılık teşkil etmeyeceği gerçeği dikkate alındığında; il valileri, il milli eğitim müdürleri ve il müftülerinin bu süreçte görevlerinin gereklerini aykırı hareket ettiklerine ve ihbar edilen diğer suçları işlediklerine ilişkin iddianın soyut ve genel nitelikte bulunduğu, somut bilgi ve belgeye dayanmadığı anlaşılmıştır.

"SİYASİ İKTİDARIN MEMURU GİBİ HAREKET ETTİLER"

HKP Genel Sekreter Yardımcısı Tacettin Çolak, ise kararı “Anayasa’nın 174’üncü maddesi ile koruma altına alınmış olan devrim kanunları da başta laiklik olmak üzere cumhuriyetin kazanımlarını korumaya yönelik düzenlemelerdir” ifadeleri ile değerlendirdi.

Çolak şunları kaydetti:

“Unvanlarının başında ‘Cumhuriyet’ olan savcılar bu olayda da maalesef cumhuriyetin savcısı gibi değil, siyasi iktidarın memuru gibi hareket etmiştir. Yaptığımız suç duyurusuna karşı verilen işleme konulmama kararının hiçbir yasal dayanağı yoktur.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar