Yapılaşmayla ilgili flaş yasak kararı: Bakan Özhaseki duyurdu

Yapılaşmayla ilgili flaş yasak kararı: Bakan Özhaseki duyurdu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Fay kırıkları ve fay hatları üzerinde yapılaşma olmayacak. Her ne olursa olsun fay hatları üzerinde yapılaşmaya yasak geliyor" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ, Kilis, Gaziantep ve Osmaniye olmak üzere toplam 11 ilin belediye ve belde başkanları ile istişare toplantısı gerçekleştirdi.

"6 ŞUBAT'TA EN BÜYÜK FELAKETİ YAŞADIK"

6 Şubat'ta büyük bir felaketle karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Bakan Özhaseki, “Bin yıldır medeniyet kurduğumuz bu Anadolu topraklarında başımıza gelebilecek en büyük felaketle karşı karşıya kaldık. 11 ilimizi etkiledi ama bine yakın ilçe ve köyümüz de bundan etkilendi. 50 binden fazla canımızı toprağa verdik. Maddi hasarın boyutu ölçülecek gibi değil. Yüz milyar dolarlarla ifade ediliyor. Hasar gerçekten çok büyük. Ama çok şükür ilk andan itibaren Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere tüm bakan arkadaşlarımız bölgede görevlendirildiler. Her bir bölgede valilerimiz, kaymakamlarımız, kamu kuruluşlarını temsil eden görevli arkadaşlarımız vardı” ifadelerine yer verdi.

"DEPREM SİYASET ÜSTÜ BİR KONU"

Toplantıya, siyasi parti ayrımı yapmadan depremden etkilenen tüm belediye başkanlarını çağırdıklarını aktaran Özhaseki, “Burada AK Parti’den arkadaşlarımız var görüyorum. Cumhuriyet Halk Partisi’nden, İYİ Parti’den veya Milliyetçi Hareket Partisi’nden arkadaşlarımız da vardır diye düşünüyorum.

Burada özellikle istirham ettiğim konu şu; deprem meselesi siyaset üstü bir konudur. Bu hepimizi ilgilendiriyor. Burada siyaseti bir kenara bırakalım. Onu zamanı geldiğinde yaparız. Seçim geldiğinde zaten bolca konuşuruz. Ama şimdi şehirlerimizi yeniden inşa etme aşamasındayız. Bu aşamada herkes doğru bildiğini ve vicdani olarak hissettiğini lütfen söylesin ona göre adım atalım” dedi.

"FAY KIRIKLARI VE HATLARI ÜZERİNDE YAPILAŞMA OLMAYACAK"

Bakan Özhaseki, yeni yapılaşma için rezerv alanlara yöneldiklerini fakat vatandaşların da sesine kulak verdiklerini, bu doğrultuda şehir merkezlerini de yeniden canlandırmak için faaliyetlerde bulunacaklarını belirterek, “Bizim ana kırmızı çizgilerimiz var. Bunlardan 1’incisi; her ne olursa olsun, belki ceza kanunlarına da girecek, fay kırıkları ve fay hatları üzerinde yapılaşma olmayacak.

Şehrin en kıymetli yeri olabilir, eşraftan birisinin mülkiyeti olabilir, her ne olursa olsun fay hatları üzerinde yapılaşmaya yasak geliyor. Bir diğeri de sıvılaşma olan alanlarda da yapılaşma olmayacak, 3’üncüsü ise dere yataklarında, zeminin müsait olmadığı yerlerde yapı yasağı gelecek. 4’üncüsü de mühendislik işlerinde ve yapım işlerinde sıfır toleransa geçeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

(İHA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar