Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Vur davula davulcu...

Seçim dönemi geride kaldı, millet tercihini yaptı. Kamu iradesine saygı duymakla beraber bundan sonra ekonomik anlamda yaşanacakları da görmezden gelecek değiliz .

Ekonomik anlamda zor günler bitti, daha zor günler yeni başlıyor, ama anladığım kadarı ile çalınan kornalar sevinç çığlıkları gösterdi ki, halkımız çektiği eziyetten, çektiği sıkıntıdan gayet memnun. AKP'nin %75 aldığı yerlerde uzun kuyruklar var... Hayır, hayır TOGG kuyruğu değil, ucuz ekmek kuyruğu, ucuz et kuyruğu. Aman ha yanlış anlamayın, ucuz et dediğim kilo kilo bonfile değil, 300 gr. etten sıyırma kıyma.

Ne olacak bundan sonra, dolar kontrollü şekilde artacak, seçime kadar en azından tabelada 20'yi görmesin diye uğraşan iktidar nasılsa istediğini aldı, konsolide etmek istediği taban artık tercihini yaptı .

Bu saatten sonra dolar yavaş yavaş yükselecek, enflasyon ise, basılan fazla paralar ve baskılanan piyasalar doğrultusunda yukarı yönlü hareket edecek.

Her şey kontrol altında yalanına inanmıyorum, çünkü dün dış ticaret açığı Nisan ayında %42 artarak 43.5 milyar dolar oldu. Vay anam vay.

Bu hızla giderse, sene sonu 100/150 milyar doları bulacak, cari açık aynı şekilde yükselecek. Dolar kıtlığı her geçen an daha da artacak. "Turizm gelirlerimiz var" diyecekleri duyuyorum. Beklesinler turizm gelirlerini biraz daha. Geçen sene net hata ve noksan kalemi ile kaynağı belirsiz finansmandan kapatılan cari açık bu sene hangi kaynakla kapacak.

Biraz daha gerçekçi olmak gerekirse, kimden neyi saklıyorlar? Büyükşehirlerde ortalama kiralar 12.000-15.000 aralığına yerleşmişken, bu ortamda 8.500 lira asgari ücret ve 7.500 lira emekli maaşı ile yaşamaya çalışan insanlar var ve bunların yarısı AKP'ye oy vermiş durumda.

Mehmet Şimşek, veya zikredilen başka isimler beni ilgilendirmiyor. Mehmet Şimşek cebinden koyacak mı 500 milyar dolar, veya bağımsız bir Merkez Bankası'nı garanti edecek mi, faiz arttırımı yapacak mı Nas'a rağmen.

Bırakın kardeşim bu işleri. AKP kalkıp da derse ki "başarısız durumdayız çünkü 2022 seçimlerinde enkaz devraldık" sakın şaşırmayın. En güzel yaptıkları şey algı ve bence bunu da gayet güzel bir şekilde gerçekleştiriyorlar. Sürdürülebilir bir politika olmaktan uzak olan davranışlar ekonomik anlamda çöküşü daha da hızlandıracak. Bana "Vandal, hain" diyenler senelerdir yaptığım yayınlara, uyarılarıma bir baksın, hangisinde yanılmışım...

Ama bu ülkenin Maliye Bakanı insanları borsaya angaje edip milyonlarca lira para kaybettirdi. "Dolar 3 lirayı geçerse yüzüme tükürün" diyen adam hâlâ Cumhurbaşkanlığı danışmanı.

Bunlar pirüpak, hepsi doğruların efendisi bizler Vandal ...

Türkiye erken seçim yaşayacak. Ve bu çok uzun vadede olmayacak. Çünkü Türkiye ekonomisinde ne satacak fabrika, ne bir yeraltı kaynağı ne de para basan bir ihracat kalemimiz var. Gönül ister ki dolar düşsün, gönül ister ki, her şey yolumda gitsin, halkın refah düzeyi yükselsin...

Bunları biz istiyoruz da acaba AKP istiyor mu...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları