Von der Leyen: Rus bankaları SWIFT sisteminden kaldırılıyor

Von der Leyen: Rus bankaları SWIFT sisteminden kaldırılıyor
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, belirlenen Rus bankalarının SWIFT küresel bankalar arası mesajlaşma sisteminden kaldırılacağını duyurdu.
Rusya''nın Ukrayna''yı işgali sonrası planlanan ekonomik yaptırımlara Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılmasının eklenip eklenmeyeceği konuşuluyordu. Konuyla ilgili açıklama, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen''den geldi.
 
RUS BANKALARI SWIFT SİSTEMİNDEN ÇIKARILDI
 
Von Der Leyen, belirlenen Rus bankalarının SWIFT küresel bankalar arası mesajlaşma sisteminden kaldırılacağını açıkladı.
 
RUSYA''NIN SWIFT''TEN ÇIKARILMASININ SONUÇLARI NELER OLACAK?

İhracatçılar Rusya''ya mal göndermeyi daha riskli ve daha pahalı bulabilir. Rusya imal ürünlerin en büyük alıcı pazarlarından biri. Dünya Bankası verilerine göre Hollanda ve Almanya Rusya''nın ikinci ve üçüncü en büyük ticaret ortakları. Ancak Rusya''nın her iki ülke için en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke listesinde bulunmadığına dikkat çekiliyor.

Bu yasak Rus ürünlerini satın alan yabancı alıcıları potansiyel olarak alternatif tedarikçi arayışına yöneltebilir. Ancak Rus doğalgazı ve petrolü söz konusu olduğunda yabancı alıcıların alternatif bulması güçleşebilir. Avrupa Komisyonu''na göre Rusya Avrupa Birliği''nin en büyük ham petrol, doğalgaz ve katı fosil yakıt tedarikçisi.

SWIFT SİSTEMİ NEDİR?

Dünya çapında bankalar arası finansal teleküminasyon ağı ve topluluğu (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Merkezi Belçika’da. 11 binin üzerinde finansal kurum tarafından kullanılıyor. Bu sistem bir ödeme aracı olduğu gibi finansal kurumlar arasındaki mesajlaşma ağı sağlıyor. Günde 42 milyon kriptolu emir veriliyor. 11 bin 500 kullanıcısı var. 250 ülkede kullanıyor. Finansal sistem açısından önemli bir haberleşme aracı. Bu ağda terminaller var. Orada kodlar paylaşılıyor. Bankalar arasında kriptolu güvenli bir sistem.

Rusya’da 291 Swift üyesi var. Bunlar Merkez Bankası da dahil olmak üzere, şirketler, bankalar vs. Tüm Swift akışı içerisindeki Rusya’nın payı ise yüzde 1,5 civarında. Swift’in en fazla kullanıldığı 6’ncı ülke Rusya. Her yıl yaklaşık 800 milyar dolarlık transfer gerçekleşiyor. 2020’deki Rusya’nın GSYİH’i 1,5 trilyon dolar. (AA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar