Vatandaş KKM'den çıksın diye bankalar mevduat faizinde rekor artış yaptı

Vatandaş KKM'den çıksın diye bankalar mevduat faizinde rekor artış yaptı
Merkez Bankası'nın faizi arttırmasının ardından vatandaşın Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) çıkması için bankalardan dikkat çeken bir hamle geldi.

AHMET UNUTGAN-GÜNBOYU

Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Ağustos’ta imza attığı 750 baz puanlık rekor faiz artışı sonrasında bankaların mevduat faizlerinde de sert yükselişler yaşandı. Yapılan düzenlemeler TL geçişli KKM hesaplarını eritmeyi ve bu hesapları TL mevduata dönüştürmeyi hedefliyor.

MEVDUAT FAİZLERİNDE ARTIŞ

Bankaları, müşterilerini kur korumalı mevduattan (KKM) standart vadeli TL mevduata geçişe ikna etmeye zorlayan düzenleme sonrasında TL mevduat faizleri sıçradı.

4 Ağustos haftasında yüzde 27,77’ye kadar gerileyen 3 aya kadar vadeli ortalama TL mevduat faizi, geçen hafta yüzde 37,59’a kadar yükseldi. Ortalama mevduat faizinde sadece bir haftadaki artış 6,8 puan oldu.

SÜRPRİZ BİR KARAR...

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 25'e çıkarmasının ardından açıklamalarda bulunan Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı, Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, beklentilerini şu şekilde açıklamıştı:

"Sürpriz bir karar...

Mevduat Faizi % 35-45 arası
Kredi Faizi % 40-50 arası olabilir"

enol.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar