Vaka sayısı yüzde 187 artan Hatay'da neler oluyor?

Vaka sayısı yüzde 187 artan Hatay'da neler oluyor?
Hatay’daki korkutucu vaka artış hızı devam ediyor. Sonn 2 haftada yüzde 187,5’e ulaşan vaka artış hızı CHP'nin gündemine girdi. Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, yoğun bakım doluluk oranının ise yüzde 86’ya ulaştığını belirtti.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay'daki vaka artış hızına ilişkin olarak, Aralık ayının ilk haftasında 306 vatandaşın yaşamını yitirdiğini ifade ederken, yoğun bakım doluluk oranının ise yüzde 86’ya ulaştığını belirtti.

CHP'li Mehmet Güzelmansur, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verirken, söz konusu önergesinde 6 madde sıraladı.

CHP'li vekilin verdiği soru önergesi şu şekilde:

"Kasım ayının son haftasında yapılan açıklamada, Hatay, son hafta içinde %50’nin üstünde vaka artışı olan iller arasındayken, Aralık ayının ilk haftasında yapılan açıklamada Hatay %125 vaka artışıyla en riskli il haline gelmiştir. Yine yapılan açıklamalara göre Hatay’da yoğun bakım doluluk oranı %70’lerden %86’lara çıkmıştır. Hatay’da koronavirüs kaynaklı ölümler de, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı sayıların çok ötesinde ve katlanarak artmaktadır.
2 haftada %187,5 vaka artışı olağanüstü bir durumdur. Olağanüstü durumlar ise olağanüstü tedbirler gerektirmektedir. Oysa Hatay’da standart tedbirlerle yetinilmektedir. Panik ve endişe içindeki Hataylılar bu artışın nedenleri vealınacak ekstra tedbirlerle ilgili açıklama beklemektedir.

Konuya ilişkin olarak;

1.  Hatay’da son 1,5 ayda yapılan test sayısı ve pozitif vaka sayısı nedir?

2.  Tüm korona virüs semptomlarını taşıdığı halde hastaya test yapılmadığı, ancak korona virüs tedavi ilaçlarının yazıldığı, pozitif olup olmadığını bilmeyen hastanın da izolasyon sürecine girmediği için etrafına virüsü bulaştırdığına dair çok sayıda örnek vaka bulunmaktadır. Bu uygulama Bakanlığın bir talimatı mıdır? Öyle ise amaçlanan nedir?

3.  Hatay’da filyasyon ekibi ve çalışmalarının yetersiz olduğu bu yetersizliğin de vaka artışlarında etkili olduğu iddiaları doğru mudur?

4.  %187,5 gibi olağanüstü vaka artışının yaşandığı Hatay’da bu artışı durdurmak için olağanüstü tedbirler almayı düşünüyor musunuz? Bunlar nelerdir?

5.  Hatay 11 yıldır nüfusunun 1/3’i kadar yani yaklaşık 500 bin Suriyeli’ye ev sahipliği yapmaktadır. Ancak Hatay’ın hastane ve sağlık personeli ihtiyacı belirlenirken 1,6 milyonluk nüfus esas alınmakta, 500 bin Suriyeli yok sayılmaktadır. Hatay’da %187,5 vaka artışında, 500 binlik bir nüfusu görmeyerek belirlenen yetersiz hastane, yatak ve sağlık personelinin etkisi nedir?

6.  2 milyon nüfusu olan bir ilde hastane, yatak ve sağlık personeli sayısı ne olmalıdır? Bu sayılar Hatay İli için kaçtır?"
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar