Uzmanlardan hamilelere plastik uyarısı! Bakın bebeklerde neye yol açıyor

Uzmanlardan hamilelere plastik uyarısı! Bakın bebeklerde neye yol açıyor
Uzmanlar hamilelik döneminde maruz kalınan plastiklerin, bebeklerde olumsuz etkilere neden olduğunu hatırlatarak, hamile bayanları plastik kullanımı konusunda uyardı.

Uzmanlardan hamilelere plastik uyarısı! Bakın bebeklerde neye yol açıyor

Uzmanlar hamileleri plastik konusunda uyarıyor. ERÜ Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeliz Yıldırım, hamilelik döneminde kullanılan plastik ve kozmetik ürünlerinin olumsuz etkilerini söyleyerek, hamilelikte gebelerin maruz kaldığı plastiklerin, bebeklerin yaşamlarında olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti.

Prof. Dr. Yeliz Yıldırım, plastik ve kozmetiklerin halk sağlığı açısından önemini hatırlattı ve "Özellikle 2000'li yıllardan sonra tüm dünya genelinde okul çağındaki çocukların zekasında ciddi bir düşüş görüldüğü, dahi (zeki) çocuk sayısında da ciddi bir azalma olduğu gözlenmiş ve sebeplerin araştırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verilmiştir. Yapılan kapsamlı çalışmalar sonucu, gıda yoluyla alınan kimyasalların yanı sıra özellikle plastik ve kozmetiklerle bulaşan ve hamilelik sürecinde annenin maruz kaldığı kimyasalların, anne karnındaki bebekte zeka gelişimi üzerinde ciddi sorunlara yol açtığı ortaya konmuştur" dedi.

BEBEĞİN SİNİR DOKUSUNU VE GENİTAL ORGANLARDAKİ GELİŞİMİ BASKILIYOR

Özellikle sezaryen doğumda plastiğe çok fazla maruz kalındığını söyleyen Yıldırım, "Özellikle sezaryen doğumlar, bu plastik maruziyetini arttırıyor. Sezaryen doğum sonucu mecburen çok fazla tıbbi cihaz kullanıldığı, anne sütünün gelmemesiyle de yeni doğan bebekte biberon ve emzik kullanımı bir mecburiyet durumuna geliyor.

Sıklıkla plastik ve kozmetiklerin yapımında kullanılan ve annenin hava, deri ve ağız yoluyla aldığı bu kimyasallar, östrojeni taklit etmek suretiyle anne karnındaki bebeğin sinir dokusunda ve genital organlarında gelişimi baskılamakta, özellikle erkek çocuklarda bu yıkım çok daha belirgin olmaktadır" dedi.

PEK ÇOK FARKLI HASTALIĞA SEBEP OLABİLİYOR

Uzmanlar bunun erkek çocuklarda öğrenme bozukluğu, otizm, hafıza eksikliği, odaklanma ve hiperaktivite gibi sorunlara sebep olduğunu söylerken, kız çocuklarında ise ileri yaşlarda erken puberte, psikolojik bozukluklar, erken yaşlarda ortaya çıkan endometriyal ve ovariyal birtakım rahatsızlıklara sebebiyet verebildiğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar