Uzmanlar uyarıyor! Fazla tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Uzmanlar uyarıyor! Fazla tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor
Uzman Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Taşkıran, fazla kuruyemiş tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Taşkıran, "Fazla tüketildiği zaman kolesterol yüksekliğine neden olur diyerek uyarıda bulundu.

Bazı insanlarda sindirim sistemine olumsuz etki ettiğini söyleyen uzman Hüseyin Taşkıran, kuruyemişlerin içerdiği tuz oranı yüksekse ve fazla tüketilirse tansiyon hastalarının tansiyonunu yükselttiğini belirtti. Öte yandan böbrek hastalığı olan insanların kuruyemişi oldukça dikkatli tüketmesi gerektiğini vurguladı.

Kuruyemişler, sağlıklı bir atıştırmalık olarak düşünülse de gereğinden fazla tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden oluyor. Vitamin ve mineral deposu olarak bilinen kuruyemişin aşırı tüketilmesi durumunda insan vücudu için zararlı bir besin halini alabileceği belirtildi.

gtyt.jpg

Uzman Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Taşkıran, konuyla ilgili olarak kuruyemişin taze, çeşitli ve az miktarda tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde birçok hastalığa davetiye çıkarabileceğini bildirdi.

Taşkıran, tüketilen gıdaların vücut sistemlerinin işleyişi ve sağlığıyla yakından ilgisi olduğunu belirterek, "Kuruyemişlere baktığımız zaman içeriğindeki mikro ve makro besinler itibariyle çok zengin bir içeriğe sahip. Kuruyemişin içerdiği mikrobesinler, fitobesinler, antioksidanlar, doymamış Omega 3 yağ asitleri ve içindeki vitamin ve mineraller nedeniyle sağlıklı bir gıda olup çok ciddi manada olumlu etkileri var. Fakat kuruyemişler karbonhidrat ve kalori de barındırdıkları için fazla tüketildiği zaman bir takım zararlarıyla da karşılaşabiliriz. Bu sebeple günlük bir avuç kuruyemiş tüketmek içerdiği vitaminler ve mineraller bakımından vücudumuza bir takım olumlu yönleri vardır" şeklinde konuştu.

KURUYEMİŞLERİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ İNCELEMEYE ALINDI

Beslenme konusunda önemli bir yere sahip olan kuruyemişlerin sağlık üzerindeki etkileri, son dönemlerde yapılan araştırmalarla yeniden gündeme geldi. Beslenme uzmanları, kuruyemişlerin sindirim sistemine olumlu etkileri olduğunu ve içerdikleri E vitamini sayesinde cildin güzelleşmesine katkı sağladığını belirtiyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlardan biri olan Taşkıran, kuruyemişlerin beyin ve nörolojik sağlık açısından da önemli faydalarının olduğunu vurguladı. Bağışıklık sistemi ile ilgili birçok sıkıntıda kuruyemişlerin olumlu etkilerinin mevcut olduğunu ifade eden Taşkıran, aynı zamanda tırnaklar ve iç organlardaki rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olduklarını da aktardı.

Taşkıran'ın açıklamalarına göre, kuruyemişlerin çiğ veya kavrulmuş olarak tüketildiği, ancak ne kadar çok ısıya maruz kalınırsa içerdikleri olumlu etkilerin azaldığı belirtiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca çiğ tüketmenin daha faydalı olduğu vurgulanıyor. Özellikle mide boşken tüketildiğinde daha etkili olduğu belirtilen kuruyemişlerin, kahvaltı öğünlerinde tüketilmesinin vücuda önemli faydalar sağladığı dile getiriyor.

Uzmanlar aşırı tüketimin de olumsuz etkilere yol açabileceği konusunda uyarıyor. Taşkıran, fazla tüketildiğinde kuruyemişlerin kolesterol yüksekliğine neden olabileceğini ve sindirim sistemine olumsuz etki edebileceğini belirtiyor. Ayrıca, içerdikleri tuz oranı yüksek olan kuruyemişlerin fazla tüketilmesinin tansiyon hastalarında tansiyon yükselmesine neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Özellikle böbrek hastalığı olan bireylerin kuruyemiş tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen uzmanlar, içerdikleri magnezyum ve potasyumun kontrollü bir şekilde alınması gerektiğini vurguluyor. Alerjik reaksiyonlara neden olabilecek kuruyemişlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiği ve uygun koşullarda saklanması gerektiği üzerinde duruyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar