Beyni kemiren büyük tehlike! Vücut ağırlığı arttıkça...

Beyni kemiren büyük tehlike! Vücut ağırlığı arttıkça...
Orta yaşlarda aşırı kilolu olmanın alzheimer hastalığı veya bunama riskini artırabileceği, yapılan yeni bir araştırmayla ortaya çıktı.

Bilim insanlarının yürüttüğü araştırma, obezitenin beyin sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi ve obez bireyler ile alzheimer hastaları arasında belirgin benzerlikleri tespit etti. McGill Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, araştırmacılar 1300'den fazla kişinin beyin taramalarını analiz etti. Salı günü Journal of Alzheimer's Disease dergisinde yayınlanan rapora göre, obez ve alzheimer hastalarında beyin küçülmesi modelleri karşılaştırıldı ve her iki grupta da öğrenme, hafıza ve muhakeme ile ilgili bölgelerde benzer beyin incelmesi tespit edildi.

i.webp

Araştırmanın ilk yazarı Filip Morys, "Obez ve alzheimer hastası olan kişilerin beyinleri arasında bir benzerlik olduğunu gösterdik" dedi ve ekledi:

"Ve bu durum serebral korteksin kalınlığına kadar uzanıyor." Serebral korteks, insanlarda konuşma, algılama, uzun süreli hafıza ve yargılama gibi yüksek beyin işlevlerinden sorumlu olan beyin bölgesi.

Araştırmacılar, obez bireylerin sağlıklı bir kiloya yaklaşması durumunda bilişsel gerilemeyi yavaşlatabileceğini düşünüyor. Obezitenin beyin için neden tehlikeli olduğu konusunda bilim henüz net bir açıklama yapmıyor.

ydsmxxpd.jpg

VÜCUT AĞIRLIĞI ARTTIKÇA BEYİN KÜÇÜLÜYOR

McGill araştırmacıları, obezitenin beyin yapısı üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için alzheimer hastaları ile obez bireylerin beyin taramalarını inceledi. Obez bireylerde hafıza kaybı gözlenmemiş olsa da, araştırmacılar gözlemlenen değişikliklerin alzheimer'ın erken bir aşamasını temsil edebileceğini öne sürdü.

Araştırmada yer almayan uzmanlar, obezitenin yanı sıra diğer sağlık sorunlarının da beyin sağlığını etkileyebileceğine dikkat çekti. Beslenme uzmanı Sabrina Diano, obez bireylerin beyinlerindeki küçülme ile nörodejeneratif bir sürecin işaret edildiğini ve bu durumun sinir hücrelerinin hasar görmesi ve ölmesiyle ilişkilendirilebileceğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar