Uzmanlar uyardı dikkat! Türkiye'ye "çöl tozu" geliyor

Uzmanlar uyardı dikkat! Türkiye'ye "çöl tozu" geliyor
Türkiye'ye Sahra Çölü'nden yoğun toz taşınımı yaşanacak. Uzmanlardan maske takılması uyarısı geldi.

Türkiye, önümüzdeki günlerde Sahra Çölü'nden yoğun toz taşınımıyla karşı karşıya kalabilir.

Meteoroloji uzmanları, bu toz taşınımının özellikle akciğer hastalıklarına sahip olanlar için risk oluşturabileceğini belirtiyor ve maske takılmasını öneriyorlar.

Ülkenin büyük bir bölümünün fırtına ve çöl tozunun etkisi altında olması bekleniyor. Meteorolojik değerlendirmelere göre, pazartesi gününden itibaren Türkiye'de toz taşınımı başlayacak. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Yaşar, yılda ortalama 2 milyar ton tozun çöllerden taşındığını belirterek, bu tozların doğayı gübrelediğini ve doğanın besin kaynağı olduğunu ifade etti. Mart sonundan nisan sonuna kadar yoğun bir toz taşınımı dönemi yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, özellikle pazartesi ve salı günlerinden itibaren Türkiye'ye demir yüklü kırmızı renkli çöl tozlarının yoğun olarak geleceğini aktardı.

Prof. Dr. Yaşar, çöl tozlarıyla birlikte polen sorununun da yaşanabileceğine dikkat çekerek, özellikle akciğer hastalıklarına sahip olanların maske takmalarını önerdi. Bu dönemde havada polenin yoğun miktarda bulunabileceğini ve bu durumun astım gibi akciğer rahatsızlıkları olanlar için tehlike oluşturabileceğini belirtti.

Ayrıca, çöl tozlarının araçların üzerini çamura bulayabileceğini de hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, toz taşınımının tarımda verimliliği artırabileceğini ancak sağlık açısından da dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Bu dönemde sağlık açısından dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, çöl tozlarının artmasıyla birlikte tarımsal verimliliğin artacağını ancak sağlık açısından da önlem alınması gerektiğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar