Uyuz salgınında tehlike geçmedi, vakalar artıyor

Uyuz salgınında tehlike geçmedi, vakalar artıyor
Son dönemde Türkiye ve dünya genelinde uyuz vakalarında görülen artış, dermatoloji uzmanları tarafından endişelendiriyor. Uzman Asiye Yıldız, uyuz vakalarındaki artışın devam ettiğini belirterek, poliklinik hastalarının yüzde 30'unun bu hastalığa bağlı olduğunu ifade etti.

Uyuz hastalığı, sarkoptes scabi adı verilen bir parazitin neden olduğu bir cilt hastalığıdır. Bu parazit, deri-deri aracılığıyla bulaşır ve derinin içinde tüneller kazarak ilerler.

Uyuz hastalığına dair bilgi veren Uzman Yıldız, "Uyuz, derideki kan ve doku ile beslenir" diyerek, parazitin deride tüneller açtığını ve yaygın kaşıntıya neden olduğunu açıklıyor. Özellikle gece kaşıntısının belirgin olduğunu ifade eden Yıldız, hastalığın bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde farklı şekillerde ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

Hastalığın bulaşma evresine dikkat çeken Uzm. Dr. Asiye Yıldız, uyuzun insandan insana yakın temas yoluyla bulaştığını ve ortak kullanılan eşyalar aracılığıyla da yayılabildiğini söylüyor. Ayrıca, uyuz parazitin cansız ortamda 48 saat hayatta kalabildiğini belirterek, tedavide eşyaların temizliğinin önemine vurgu yapıyor.

Uyuz tedavisi konusunda bilgi veren Yıldız, uyuz tanısı alan kişilerin doktorları tarafından önerilen tedaviyi dikkatlice uygulamaları gerektiğini belirtiyor. Aynı evde yaşayan tüm aile bireylerinin ve aynı ortamı paylaşan kişilerin de tedavi olmalarının önemine değinen Yıldız, tedaviye başlandıktan sonra bile kaşıntı şikayetlerinin bir süre devam edebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Uzmanlar, uyuz salgınıyla mücadelede hijyenin ve tedavinin önemine vurgu yaparak, halkın bu konuda bilinçlenmesini ve gerekli önlemleri almasını öneriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar