Abdullah Kutucu, yüksek enflasyon döneminde birikimlerin nasıl değerlendirilmesi gerektiğini anlattı

Abdullah Kutucu, yüksek enflasyon döneminde birikimlerin nasıl değerlendirilmesi gerektiğini anlattı
Türkiye yüksek enflasyon ve kur krizinden geçerken aldığı maaşın enflasyon karşısında yok olmamasını isteyen pek çok vatandaş yeni yatırım yollar arıyor. Yapı Kredi Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Yönetim Başkanı Abdullah Kutucu'dan birikimlerini değerlendirmek isteyen vatandaşlara çeşitli tavsiyeler geldi.

ÜST DÜZEY BANKACIDAN YATIRIM TAVSİYESİ

Yüksek enflasyon, gelirleri günden güne eritirken, az ya da çok birikimi olanlar da nerelere ve nasıl yatırım yapmaları gerektiğini araştırıyor. Yapı Kredi Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Yönetim Başkanı Abdullah Kutucu, yüksek enflasyonun yatırım yapmayı oldukça zorlaştırmakla birlikte, bazı fırsatlar da sunduğunu söyledi.

Kutucu, böylesi dönemlerde risk getiri düzeyi farklılık gösteren ürünlere yatırımları dağıtmayı yani varlık alokasyonunu önerdiklerini söyledi. Peki bu ne demek?

Dünya Gazetesi''nden Şebnem Turhan''a açıklamalarda bulunan Kutucu, farklı ürünlere uzun vadeli yatırım yapmanın yüksek enflasyon döneminde şart olduğunu anlattı. Yüksek enflasyonun olduğu ortamda yatırım yapmanın normal zamanlarda yapılacak yatırım tercihlerine göre oldukça zor olduğunu vurgulayan Kutucu, şu tavsiyelerde bulundu:

"Yüksek enflasyon ortamında hesaba katmanız gereken değişken sayısı fazlalaşırken, yatırımınızın reel getirisini yani enflasyondan arındırılmış getirisini hesaplamak zorlaşır. Bu ortamın ilk getirdiği durum; harcama eğiliminin artması, tasarruf eğiliminin ise gözle görülür şekilde azalması yönünde oluyor. Yatırımcıların bu dönemde dikkate almaları gereken en önemli nokta enflasyon kaynaklı büyüme sıkıntıları bazı varlık sınıflarında potansiyeli sınırlıyor evet ancak bazı varlık sınıflarında bu durum büyük fırsatlar yaratıyor.

Alternatif yatırım ürünlerine ilgi arttı. Sonuç olarak, yatırımcıların doğru yerde olup olmadıklarını hissedemedikleri ortamda belli varlık sınıflarına konsantre olmak yerine, her zamanki gibi varlık alokasyonunu öneriyoruz. Elbette trende yönelik beklentiler varlık alokasyonunun içinde yer alan varlık sınıflarının ağırlıklarını dönem dönem farklılaştırıyor. 

ALTIN ÖNE ÇIKABİLİR

Özellikle resesyonun konuşulmaya başladığı dönemlerde altın gibi değerli madenler güçlü potansiyelle öne çıkabilir. Gelişmekte olan ülke piyasalarına baktığımızda ise borsanın seçilmiş hisseler bazında bu zaman zarfında özellikle TL bazında iyi performans göstermesini bekliyoruz. 

HİSSE SENEDİ YATIRIMCISI İKİYE KATLANDI

Hisse senedinin bir yatırım ürünü olarak öne çıktığını ve sektördeki yatırımcı sayısında ciddi bir artış olduğunu da gördük. Yapı Kredi’de ise hisse yatırımcı sayısını son bir yılda neredeyse ikiye katladık

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar