Üst düzey bankacıdan çarpıcı faiz indirimi yorumu

Üst düzey bankacıdan çarpıcı faiz indirimi yorumu
Yüzde 80’e varan resmi enflasyona rağmen politika faizini düşük tuttuğu için eleştirilen TCMB, 8 ay aradan sonra faizi 100 baz puan daha indirdi.

ÜST DÜZEY BANKACIDAN ÇARPICI FAİZ İNDİRİMİ YORUMU

Yayımlanan Para Politikası Kurulu (Kurul) metninde indirime gerekçe olarak şu ifadeler yer verildi: “Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına işaret etmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin (eğiliminin) sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması önem arz etmektedir.“

Yapılan bu açıklamaların ardından pek çok ekonomist gelecekle ilgili endişelerini dile getirirken, Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir bankacı yapılan faiz indiriminin ardındaki nedeni açıkladı. 

"DIŞ FİNANSMAN GARANTİ EDİLEREK..."

Ekonomik gidişata yönelik artan endişelere rağmen alınan bu kararla ilgili ortak kanı ise banka yönetiminin son dönemdeki rezerv artışından güven bulduğu yönünde. Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir bankacı, faiz kararının son haftalarda artan döviz rezervlerinden bağımsız düşünülemeyeceğini belirtti. Bankacı TCMB’nin döviz rezervlerinin son üç haftada 15,4 milyar dolar arttığına dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Turizm çok kuvvetli, reeskont ihracatçı döviz gelirleri de çok yüksek. Bunun yanı sıra Rusya kaynaklı beş-altı milyar dolarlık giriş var. Merkez Bankası rezervlerinin bizim bilmediğimiz bir dış kanaldan önümüzdeki dönem daha da artacağını düşünüyor olabilir. Dış finansman garanti edilerek faiz indirimi riski alındığını düşünmek istiyorum.”

Aynı bankacı, faiz kararından sonra dolar/TL’nin olması gerektiğinden daha az yükselmesi için Merkez Bankası’nın 1 milyar dolar üzerinde döviz sattığını tahmin ettiğini söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar