Kamu bankalarının faiz indiriminden kimler yararlanacak?

Kamu bankalarının faiz indiriminden kimler yararlanacak?
Kamu bankalarının konut kredilerinde faiz indirimi yaptığını açıklamasıyla gözler birçok vatandaşın ay sonunu getirebilmek için çektiği kredilere çevrildi. Ancak, kamu bankaları ihtiyaç kredileri için faiz indirimi yapmadı.

Yeniçağ'dan Gamze Dağ'ın haberine göre, Türkiye’de vatandaşların alım gücü her geçen gün düşerken, bankalara ihtiyaç kredisi başvurusu da aynı oranla artıyor. Bugün ise kamu bankaları olan Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’tan dikkat çeken bir kredi faiz indirimi kararı çıktı. Kamu bankaları, kredi faiz oranlarında 200 baz puana kadar değişen oranlarda indirime gitti. Ancak, vatandaşların geçinebilmek için başvurduğu ihtiyaç kredilerine ilişkin ise faiz indirimi kararı verilmedi.

VATANDAŞIN İHTİYAÇ KREDİSİNE FAİZ İNDİRİMİ YAPILMADI

Salgın döneminde korona virüsü önleme gerekçesiyle getirilen yasaklar kapsamında istihdam sağlayan birçok işyeri kapanmaya gitmek zorunda kalmıştı.

Bu durumdan sonra işsizliğin daha da artmasının ardından vatandaşlar çareyi ihtiyaç kredisinde buldu.

Merkez Bankası’nın verilerine göre nisanda, geçen yılın aynı dönemine göre toplam kredi hacmi yüzde 24,8 oranında arttı. Geçen yıl nisan ayında 2 trilyon 954 milyar lira olan toplam kredi miktarı bir yılda 3 trilyon 687 milyar liraya çıktı.

Kamu bankaları bugün açıkladığı kararda kurumsal kredi faizlerini indirirken, vatandaşın asgari seviyede geçinebilmek için çektiği ihtiyaç kredilerinin faizini düşürmedi.

“KAMU BANKALARI YİNE İNŞAAT SEKTÖRÜNE ÇALIŞACAK”

Ekonomist ve Yeniçağ Yazarı Remzi Özdemir, konuya ilişkin olarak kamu bankalarının kaynaklarının yine müteahhitlere akacağını belirterek, “Kredi kartı ve ihtiyaç kredileri ile ay sonunu getirmeye çalışan vatandaş için hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.

Söz konusu faiz indiriminin tamamen müteahhit ve zengin kesimi kalkındırmaya yönelik bir hamle olduğunu söyleyen Özdemir, Yeniçağ’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri aktardı:

“Şöyle ki kamu bankaları konut kredileri faiz oranında 1 milyon ve altı tutarda 1,29 faiz uyguluyor ve bu rakam masrafsız hali. Yani masrafıyla sigortasıyla 1,32 - 1,33'e geliyor. Bir milyon tutar üstüne baktığımız zaman ise yüzde 34. Bunlar da yüzde 40 seviyesindeydi. Yani faiz indirimi bile daha üst gelirli olan daha varlıklı daha zengin kesime yapılıyor. Bu nedenle iktidar orta gelirli ve fakiri düşünmeyip kamu bankasının kaynaklarını zengin varlıklı kesime aktarıyor."

KONUT KREDİSİNE FAİZ İNDİRİMİ

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'tan yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"22 Ekim 2021 tarihi itibarıyla kurumsal kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar indirim yapılmıştır. Konut kredileri faiz oranlarında ise 26 Ekim 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda % 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise % 1,34 faiz oranları uygulanmaya başlanacaktır. Bankalarımız, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da ülkemiz ekonomisinin ve istihdamının güçlendirilmesine katkı sağlamaya ve firmalarımızın yanında olmaya devam edecektir."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar