Zelenskiy'den NATO'ya çağrı: Dürüst olun!

Zelenskiy'den NATO'ya çağrı: Dürüst olun!
Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde Ukrayna ordusu ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında çatışmalar şiddetlenirken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Münih Güvenlik Konferansı'nda açıklamalarda bulundu.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, NATO''ya net çağrıda bulunarak, "NATO Ukrayna''yı isteyip istemediği konusunda dürüst olmalı. Tüm dünyanın yaşananları anlaması gerekli. Yıllardır biz bu gerilimin içindeyiz. Riskin ne kadar büyük olduğu bilinmeli. Ukrayna''ya düşen bombalar Avrupa için de bir tehdit, Rusya''nın batıya saldırmasına izin verilemez." ifadelerini kullandı.
 
Zelenskiy''nin Münih ziyaretine dair Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi tarafından yapılan açıklamada, "Devlet Başkanının programları arasında İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve finans kuruluşlarının temsilcileri ve diğer ortaklarıyla görüşmeler var. Zelenskiy, Ukrayna''nın direncini arttırmak için askeri ve mali destek sağlamaya yönelik somut anlaşmalar bekliyor. Münih Güvenlik Konferansı''nda yapılacak görüşmelerde Doğu Avrupa''daki mevcut tehditler ve Ukrayna çevresindeki durum ele alınacak" ifadeleri kullanıldı.
 
ABD BAŞKAN YARDIMCISI İLE BİR ARAYA GELDİ
 
Zirvede Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile bir araya geldi.
 
Zelenskiy görüşme sonrası yaptığı açıklamada ülkesinin "barış" aradığını söyledi.
 
HARRİS: RUSYA''YA UYGULANACAK HERHANGİ BİR YAPTIRIM HIZLI, ŞİDDETLİ VE BİRLEŞİK OLACAKTIR
 
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı açıklamada ise "Rusya’ya uygulanacak herhangi bir yaptırım, hızlı, şiddetli ve birleşik olacaktır" ifadelerini kullandı.
 
Münih Güvenlik Konferansı’na katılarak Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilime ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Rusya’ya Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda uygulanacak ekonomik yaptırımlar olduğunu vurguladı. Harris yaptığı açıklamada, "ABD ve müttefikler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde önemli ve benzeri görülmemiş ekonomik yaptırımlar uygulayamaya hazırdır. Rusya’ya uygulanacak herhangi bir yaptırım, hızlı, şiddetli ve birleşik olacaktır. Bu kapsamlı ve koordineli tedbirlerin uygulanması, sorumlu tutulması gerekenlere büyük zarar verecektir. Ekonomik tedbirlerle de durmayacağız. Doğu kanadındaki NATO müttefiklerimizi daha da güçlendireceğiz” dedi.
 
"HER KARIŞINI SAVUNACAĞIZ"
 
Harris konuşmasının devamında, "Bugün Avrupa güvenliğinin temeli Ukrayna’da doğrudan tehdit altında. Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana bu forum bu kadar korkunç koşullar altında yapılmamıştı. Hükümetler tarafından korunması gereken devredilemez haklar korunmalıdır. Ulusal sınırlar zorla değiştirilmez. ABD kuvvetleri, Ukrayna içinde savaşmayacak ancak NATO topraklarının her karışını savunacaktır. ABD, Ukrayna halkını desteklemeye devam edecektir" ifadelerine yer verdi.
 
"RUSYA''NIN EYLEMLERİ SÖZLERİYLE UYUŞMUYOR"
 
Harris, Rusya’nın "dezenformasyon, yalan ve propaganda yaydığını" söyleyerek, "Rusya hepimize çok tanıdık bir oyun oynuyor. İstila için sahte bir bahane üretirken bilgisizliğini ve masumiyetini savunmaya çalışıyor. Batı, provokasyon gibi görünen raporlar alıyor” şeklinde konuştu. Harris, batının artık daha güçlü ve birleşik olduğunu belirtirken, bunun Rusya tarafından hafife alınmaması gerektiğini savundu. Harris, “Bugün amacımızda netiz ve vizyonumuza daha da çok güveniyoruz. batının gücü hafife alınmamalı" dedi. Harris ayrıca, Rusya’nın müzakerelere hazır olduğunu iddia etmeye devam etmesine rağmen, "eylemlerinin sözleriyle uyuşmadığını" da sözlerine ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar