Putin'e meydan okuyan Zelenskiy'nin ilginç hayat hikayesi

Putin'e meydan okuyan Zelenskiy'nin ilginç hayat hikayesi
Ukrayna’nın komedyen kökenli Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bir anda dünyanın en merak edilen kişisi oldu. 10 yıl önce yaptığı komedi programları ile şöhrete kavuşan Zelenskiy 2019 yılında yüzde 73 oy alarak Ukrayna'nın lideri oldu. İşte Zelenskiy'nin şaşırtan yolculuğu...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin''e kafa tutan ve  Ukrayna''nın bağımsızlığını sonuna kadar savunacaklarını ilan eden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy dünyanın gündemine oturdu. Açıklamalarıyla dikkat çeken Zelenski''nin hayatı merak konusu oldu. 

Vladimir Zelenski, 1978 yılında Ukrayna''nın Krivoy Rog kentinde Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Evli ve iki çocuk babası olan 44 yaşındaki Zelenskiy, 2000 yılında Kiev Ulusal Ekonomi Üniversitesi’nden hukuk derecesi ile mezun oldu; ancak farklı bir kariyere devam etme kararı aldı. 1997’de diğer oyuncularla birlikte komedi grubu Kvartal 95’i kurdu ve 2003’te grup televizyon programları üretmeye başladı.

2015’te ise takma adı “Ze” olan Zelenskiy, kendisini cumhurbaşkanlığına kadar götürecek olan hayatının rolünü oynamaya başladı. “Halkın Hizmetkârı” adlı gösteride, uyandığında yozlaşmış politikacılara karşı öfkesini kustuğu bir videonun viral olmasıyla kendini ülkenin cumhurbaşkanı olarak bulan öğretmen Vasyl Petrovych Holoborodko’yu canlandırdı.

Gösteri o kadar popüler oldu ki Oscar Wilde’ın “hayat sanatı taklit eder” sözünü doğrulayarak Kvartal 95, gerçekten de aynı isimle (Halkın Hizmetkârı) bir siyasi parti kurdu. 2018’de Zelenskiy aniden gerçek hayatta da siyasete katıldı ve Halkın Hizmetkârı partisi altında cumhurbaşkanlığına adaylığını açıkladı. Kampanyası sırasında topluluğuyla gezmeye devam etti ve rakiplerini stand-up şovlarında tiye aldı.

Zelenskiy, kampanyası sırasında aktif bir şekilde sosyal medyayı da kullandı. Tutumu, yolsuzluğu ortadan kaldırmaya odaklandığı için televizyonda canlandırdığı karaktere de benziyordu. Ancak Zelenskiy, oynadığı şovun yayınlandığı televizyon kanalının sahibi Ukraynalı oligark Ihor Kolomoisky ile olan ilişkisi nedeniyle sık sık sert eleştirilerle de karşı karşıya kaldı. Yine de Zelenskiy, seçimleri yüzde 73 oy alarak, görevdeki Petro Poroshenko’yu mağlup etti ve 20 Mayıs 2019’da göreve başladı.

Zelenskiy, başkan olduktan sonra en büyük vaatlerinden biri olan Rusya ile yaşanan Donbas sorununu çözmeye çalıştı. Önce bir uzlaşma denedi. Rusya ile esir değişimi ve Minsk anlaşmaları olarak bilinen barış sürecinin bazı maddelerinin uygulanması konusunda görüşmeler yaptı. Gerçekleşmesi beklenen uzlaşma Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin''in Ukrayna''nın ayrılıkçıların kontrolündeki doğu bölgelerinde yaşayanlara Rus pasaportu verme kararıyla askıya alındı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar