Türkiye'de tütün üretimi hızla düşüyor: Üreticiye fiyat yazmayan sözleşme imzalatıldı

Türkiye'de tütün üretimi hızla düşüyor: Üreticiye fiyat yazmayan sözleşme imzalatıldı
Türkiye'de uygulanan yanlış tarım politikalarının son kurbanı tütün oldu. Ülkede hızla düşüşe geçen tütün üretiminin nedeni ise Tekel'in özelleştirilmesi olarak görülüyor. Çiftçi ile sözleşme imzalayan özel firmaların izlediği yöntemler ise akıllara durgunluk verdi. Tütün üreticisinin sorunlarını gündeme getiren CHP'li Bakırlıoğlu, firmalar ile üreticiler arasında düzenlenen “tütün alım-satım sözleşmesi” hazırlanmasında firmaların söz sahibi olduklarını söyledi.

TÜTÜN ÜRETİMİ AZALIYOR: ÜRETİCİYE FİYAT YAZMAYAN SÖZLEŞME ŞOKU!

Geniş tarım arazilerine rağmen izlenen yanlış tarım politikaları çiftçe ve pazara zarar vermeye devam ediyor. Hızla artan enflasyon ve hayat pahalılığının arkasında yatan hatalı tarım politikalarının son örneği ise tütün üretiminde yaşanıyor. Tekel''in özelleştirilmesi ile hızla azalan tütün üretimi hakkında CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

''ELLERİNDE SÖZLEŞME ÖRNEĞİ YOK''

Cumhuriyet''ten Mustafa Çakır''ın haberine göre, tütün üreticilerinin, alıcı firmalar ile yapılan sözleşmelerin önemli bir kısmına müdahil olamadıklarına, verilen fiyat ve miktarı kabullenmek zorunda kaldıklarına işaret eden Bakırlıoğlu, şöyle konuştu: “Tütün ekimi yapan çiftçilerin hepsi sözleşme imzalamışlar fakat ellerinde bir tane sözleşme örneği yok. İşin daha vahimi bu sözleşmelerde fiyat yazmıyor. Yani bu sözleşmeye göre üretim yapan çiftçi tütünü kaç liradan satacak belli değil. Üç nüsha düzenlenmesi gereken sözleşmenin bir nüshasının üreticide kalması lazım. Bir nüshanın ise Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Tütün Mamulleri Daire Başkanlığı’na verilmesi gerekli ancak bakanlığa bile hâlâ tek bir sözleşme teslim edilmemiş. Üretici sözleşmeye imza atmış, avans almış, senet imzalamış ancak elinde sözleşme yok.” 

ÜRETİCİ ZARARINA SATIŞ YAPIYOR

Bakırlıoğlu, “Üretici, tütün fiyatının ne kadar olacağını bilmiyor. Hepsinden önemlisi yarın bir anlaşmazlık halinde mahkemeye sunacakları belge yok” diye konuştu. Bakırlıoğlu, ziraat odasının yaptığı analize göre tütünde maliyetin 60 lira olduğunu, buna karşın tütün şirketlerinin 50-55 lira arasında fiyat vereceğinin konuşulduğuna dikkat çekti. Gübrenin yüzde 350, işçiliğin yüzde 100, zirai ilacın ortalama yüzde 200, mazotun yüzde 250 arttığına işaret eden Bakırlıoğlu, üreticinin zarar edeceğini dile getirdi.

''ÜRETİCİ HENÜZ FİYAT BİLMİYOR''

Geçen yıl bir kilo tütün parasıyla beş litre mazot alınırken eğer fiyatlar 50-55 lira civarında kalırsa ancak 2.5 litre mazot alınabileceğini kaydeden Bakırlıoğlu, “Tarlalar hazırlandı, tütün fideleri dikilmeye başlandı ancak üretici henüz fiyatı bilmiyor. Maliyetlerin yüksekliğinden zor günler geçiren tütün üreticileri bu yıl 75-80 lira fiyat bekliyor” dedi. “Çiftçiler, uluslararası tütün firmalarının insafına terk edilmiş. Böyle giderse seneye tütün üretecek çiftçi bulamayacağız. Sözleşmeli tarım çiftçinin aleyhine bir sisteme dönmüş. İlk yapılması gereken sözleşmelerin ziraat odalarının ve tütün kooperatiflerinin şahitliğinde imzalanmasıdır.” 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar